EU:n ja Intian strateginen kumppanuus- Hyvä lainsäädäntö ei auta daliteja ellei sitä noudateta

27.9.2005

Arvoisa Puhemies,
Haluan kiittää kollega Menéndez del Vallea onnistuneesta mietinnöstä, jossa ihmisoikeuskysymykset on esimerkillisesti sisällytetty EU:n ja Intian strategiseen kumppanuussuhteeseen, eikä siirretty syrjään ikään kuin erilliseksi saarekkeeksi niin kuin valitettavasti usein tapana on. Intian kehitys viime vuosikymmenien aikana on ollut huomattavaa, sen teknologista kehitystä kadehditaan yleisesti ja samalla Intia on kyennyt säilyttämään yhteiskuntansa etnisen, uskonnollisen, kulttuurisen ja kielellisen monimuotoisuuden.

EU:lla ja Intialla onkin läheiset suhteet, olemme ystäviä; EU on Intian merkittävin kauppakumppani ja ulkomaisten suorien sijoitusten lähde. Arvostamme erityisesti sitä, että tämä maailman suurin demokratia pyrkii korjaamaan lainsäädännöllään aktiivisesti niitä epäkohtia, joita yhteiskunnassa havaitaan. Ns. positiivinen diskriminointi on esimerkki tästä.

Mutta tiedämme, että hyväkään lainsäädäntö ei riitä, on panostettava myös toimeenpanoon. Intian kansallinen ihmisoikeuskomissio on jo tehnyt huomattavan työn, mutta hyvät poliittiset päätökset tulisi paikallisten viranomaisten puolelta ajaa järjestelmällisesti myös käytäntöön. EU voi tukea tässä suhteessa: keinona tähän voisi olla esimerkiksi EU:n kehitysohjelmat, jotka keskittyisivät taisteluun syrjintää vastaan ja joiden implementointia seurattaisiin tarkasti EU:n taholta.

Intian yli miljardista asukkaasta n. 35% elää köyhyysrajan alapuolella ja suuri määrä ihmisiä on edelleen täysin vailla perusoikeuksia. Merkittävin yksittäinen tekijä tähän on kastijärjestelmä, joka oikeuttaa ihmisten eriarvoisuuden. Erityisen huolestuttava tilanne on naisten ja yli 160 miljoonan kastittoman dalitin osalta, joiden hyväksikäyttö on sosiaalisesti hyväksyttyä ja erittäin yleistä. Ne daliteista, jotka yrittävätkin murtautua ulos kastijärjestelmästä naimalla ylempään kastiin tai esimerkiksi hankkimalla koulutusta tai laillisesti maata, joutuvat usein fyysisen väkivallan kohteeksi ja sosiaaliseen boikottiin. Paikallinen viranomainen tulkitsee lakia helposti ylemmän kastin eduksi. Me Euroopan parlamentin jäsenet olemme monesti nostaneet esiin kastijärjestelmästä aiheutuvat ihmisoikeusrikkomukset, mutta toistaiseksi olemme nähneet vain vähän käytännön toimenpiteitä EU:n taholta. Niin kuin teollisuuden alalla nyt kovaan ääneen puhutaan Intialle tarpeellisista ja EU:n avulla toteutettavista "teknologiahyppäyksistä" saavuttaakseen länsimaisen teknologian tason, tulisiko myös ihmisoikeuskysymyksissä EU:n tukea entistä konkreettisemmin Intiaa toteuttamaan hyvän poliittisen tahtonsa käytännön tasolla?

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *