Korhola esittää päästökaupan jäädyttämistä toistaiseksi

18.9.2005

MEP Eija-Riitta Korhola (kok) ehdottaa ongelmalliseksi osoittautuneen EU:n sisäisen päästökaupan jäädyttämistä toistaiseksi ja on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen sekä komissiolle että neuvostolle. Ehdotustaan Korhola perustelee päästökauppadirektiivin ilmeisillä heikkouksilla.

"Nyt olisi viisautta myöntää virheet ja ottaa aikalisä. Samalla tulee myös miettiä, rakennetaanko Kioton jatkokaudet päästökaupan varaan. EU:n päästökauppadirektiivi on onneton esimerkki sellaisesta lainsäädännöstä, jota vaivaa valmistelun ja koordinaation puute, ja joka siksi aiheuttaa kaksoistaakkoja antamatta ympäristöhyötyä. Tämä EU:n itserankaisuinstrumentti aiheuttaa hiilivuotoa ja palkitsee vääriä tahoja. Jo nyt on nähty sen epäedulliset vaikutukset sähkömarkkinoille ja ympäristötietoiselle eurooppalaiselle teollisuudelle. Mielestäni päästökauppajärjestelmä pitäisi kiireesti jäädyttää ja korjata sen räikeimmät virheet, varsinkin kun nyt tiedetään, ettei maailmaanlaajuiseen päästökauppaan voida mennä pitkään aikaan", Korhola toteaa.

Korholan aloite liittyy EU:n ilmastopolitiikan jatkosta käytävään keskusteluun, jota käydään Montrealin COP-kokousta silmälläpitäen. Korhola on valittu ainoana suomalaisena europarlamentin kymmenjäseniseen delegaatioon, joka osallistuu Kanadan Montrealissa YK:n ilmastokokoukseen joulukuun 7.-10. päivä. Korhola oli mukana myös edellisissä Milanon ja Buenos Airesin kokouksissa.

Korholan mielestä kokouksesta voidaan odottaa poikkeuksellisen mielenkiintoista: "Kioto on astunut voimaan, mutta sen tehottomuus synnyttää kasvavaa keskustelua – ja samaan aikaan lisääntyvät säähäiriöt muistuttavat poliittisten toimien välttämättömyydestä. USA:n ja viiden muun maan keskinäinen sopimus teknologiayhteistyöstä ei ole vielä mikään kunnon sopimus, mutta se voi silti entisestään heikentää Kioton sopimuksen asemaa. Siksi Montrealin keskustelut Kioton jatkokaudesta nousevat aivan keskeiseen rooliin, ja on vaikea kuvitella ihmiskunnan kohtalon kannalta ratkaisevampaa kokousta".

"Me tarvitsemme tehokkaita toimia ilmastomuutoksen hillitsemiseksi. Kustannuksista ei pidä liikaa puhua, sillä varautumattomuus tulee joka tapauksessa kalliimmaksi. Mutta olennaista on, löydämmekö keinot, jotka eivät vääristä kilpailua, palkitse saastuttajia tai sisällä muita ei-toivottuja vastavaikutuksia", Korhola painottaa.

Lisätietoja:

Eija-Riitta Korhola, gsm 040 – 536 0326, email: ekorhola@europarl.eu.int, https://www.korhola.com

Avustaja Miikka Nieminen, puh. + 32 – 2 – 284 7472, gsm. + 32 – 473 – 39 22 88

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *