Komissio vastasi Korholan kysymykseen koskien Burman ihmisoikeusloukkauksia

28.8.2005

Kansainvälinen yhteisö ei voi hyväksyä Burman toimimista ASEANin puheenjohtajavaltiona

Korholan kysymys: Burman ihmisoikeusloukkaukset ja ehdotus Burman toimimisesta ASEANin puheenjohtajavaltiona

Kun otetaan huomioon Burman jatkuvat törkeät ihmisoikeusloukkaukset, kuten raiskausten ja pakkomuuttojen järjestelmällinen ja laajamittainen harjoittaminen, pakkotyövoiman käyttö, kylien, viljelykasvien ja karjan hävittäminen, ihmisten käyttö miinanraivaajina, pakolla värvättyjen lapsisotilaiden käyttö ja ihmisten laiton vangitseminen ja tappaminen, jotka kohdistuvat erityisesti sellaisiin etnisiin ryhmiin kuin karenit, karennit, shanit, monit, chinit, kachinit ja arakanit, mihin toimenpiteisiin Euroopan unioni aikoo ryhtyä tehdäkseen selväksi Kaakkois-Aasian valtioiden järjestölle (ASEAN), että kansainvälinen yhteisö ei voi hyväksyä Burman toimimista ASEANin puheenjohtajavaltiona? Aikooko Euroopan unioni pidättäytyä järjestelmällisesti osallistumasta ASEANin kanssa pidettäviin yhteiskokouksiin Burman puheenjohtajakaudella?

Benita Ferrero-Waldnerin komission puolesta antama vastaus
E-2857/05FI (29. elokuuta 2005)

Komissio on tietoinen Burman/Myanmarin erittäin vakavasta ihmisoikeustilanteesta. Sen vuoksi komissio suhtautui myönteisesti Kaakkois-Aasian maiden liiton (ASEAN) ulkoministeritapaamisessa 26. kesäkuuta 2005 annettuun ilmoitukseen, jonka mukaan Burma/Myanmar ei hoida ASEANin puheenjohtajuutta vuonna 2006. Tämän päätöksen ansiosta EU voi ylläpitää ASEAN-suhteitaan entiseen tapaan. Päätös ei kuitenkaan millään muotoa vähennä tarvetta toteuttaa Burman/Myanmarin sovittelu- ja demokratisointiprosessi kiireellisesti ja konkreettisesti.

Komissio seuraa tarkasti Burman/Myanmarin ihmisoikeustilannetta ja jatkaa samalla humanitaarisen avun antamista ja maan väestön tukemista terveyden, toimeentulon ja ympäristön kaltaisilla aloilla.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *