Korhola: Suomi ajamaan EU:n ilmastonmuutoksen seurantakeskusta (STT)

30.6.2005

Helsinki, 1.7. Politiikka stt 130

Suomen pitäisi EU-puheenjohtajakaudellaan esittää ilmastonmuutoksen seurantaviraston perustamista, katsoo europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.). Hänen mukaansa asia nousee joka tapauksessa joskus unionin asialistalle, joten Suomi voisi hyvin olla aloitteen tekijä.

– Meillä on paljon tutkimustietoa (ilmastonmuutoksen vaikutuksista) Euroopassa, mutta poliittinen ja yhteiskunnallinen koordinaatio ja soveltaminen puuttuu, Korhola perusteli ehdotustaan Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston lehdistötilaisuudessa perjantaina.

Uusi virasto seuraisi ilmastonmuutoksen vaikutuksista tehtyä tutkimusta, tiedottaisi ja antaisi suosituksia siitä, miten muutokseen voitaisiin sopeutua ja miten sitä pystyttäisiin jarruttamaan. Korholan mielestä nykyinen Euroopan ympäristövirasto Kööpenhaminassa ei voisi hoitaa näitä tehtäviä, sillä sen toimintakenttä on jo kovin laaja.

Europarlamentaarikon mukaan ilmaston lämpenemisen riskit ovat isoimmat juuri Euroopassa. Viraston pitäisikin seurata ilmastonmuutoksen vaikutuksia aina kansanterveydestä maatalouteen ja energiapolitiikkaan. Ilmaston muuttuminen voi Korholasta mutkan kautta vaikuttaa myös vaikkapa ihmisoikeuksiin. Jos unionin riippuvuutta tuontienergiasta ei saada kuriin, voi EU alkaa löysätä kantaansa esimerkiksi Venäjän ihmisoikeustilanteeseen energiansaannin varmistamiseksi.

– Vanha sana "kylmä sota" voi saada uuden sisällön, kokoomusmeppi varoittaa.

Ummetus vaivaa

unionia

Korholan analyysin mukaan EU:n tämänhetkisessä suvantovaiheessa ei oikeastaan ole kyse unionin perustuslaista (englanniksi constitution) vaan ummetuksesta (constipation).

– Jossain vaiheessa on ehkä nielty liian paljon sulattamatta sitä, europarlamentaarikko diagnosoi.

Korhola kuitenkin toivoi, että perustuslaki vielä selviäisi kriisistä. Hän tarjoili laksatiiviksi vauhdin hiljentämistä.

– Me tarvittaisiin poliittisena resurssina aikaa ehkä vähän enemmän.

STT-ANNA KOIKKALAINEN
(STT)

——————————————————————————–
<< Takaisin Postita Tulosta

Suomen Tietotoimisto (09) 695 811, uutispäivystys (09) 6958 1321, markkinointi (09) 6958 1334, tietohallinto (09) 6958 1282

© Copyright STT 2003

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *