Korholan palindromikilpailun vuotuinen voittaja ratkennut

3.4.2005

Voittajapalindromistin tuotanto käsitteli niin Korkeasaaren paviaaneja, Ykä Bushia, Eino Kailaa kuin vihreiden ahdinkoakin

Vuoden 2004 palindromikisa MEP Eija-Riitta Korholan kotisivuilla on ratkennut. Voittajaksi selviytyi nimimerkki James, jonka takaa löytyy mikkeliläinen Miikka Pehkonen. Hän kuvailee itseään vihertäväksi vapaa-ajattelijaksi, jonka taipumus kielelliseen takaperoisuuteen ilmeni jo kirjoitustaitoa opetellessa. Vasenkätinen Pehkonen kirjoitti aluksi peilikirjoitusta äidinkielen tunneilla kansakoulussa.

James on osallistunut Korholan poliittisten palindromien kilpailuun lukuisilla palindromeilla. Hän pahoittelee, että toinen puoli tuotannosta on sisällöltään sopimatonta kenenkään kiltin ihmisen sivuille.

Voittajan korkeatasoisista palindromeista oli vaikea poimia esiin yhtä erityistä, joten Korhola palkitsee Jameksen koko tuotannostaan, jolle on tyypillistä niukka, terävä ilmaisu hyvine perusteluineen. Itse palindromin lisäksi olennaista on myös sen selitysosa, jota kilpailun tuomari kommentoi.

Kilpailuun osallistui yhteensä satoja palindromeja. Edellisvuosien tapaan poliittisten palindromien voittaja saa palkinnoksi matkan Euroopan parlamenttiin Brysseliin. Palindromi on sana tai pitempi teksti, jonka voi lukea yhtä hyvin alusta loppuun kuin lopusta alkuun.
Esimerkkejä voittoisan tekijän viimesyksyisestä tuotannosta:

Nahina jo pani paniikkiin apinapojan ihan.
Selitys: Onneksi tilanne Korkeasaaressa on jo rauhoittunut.
Kommentti: Paviaanit palasivat politiikan puolelle, kaikki hyvin.-ER-

Iskuvaaliakti: Kielileikit. Kaila avuksi!
Selitys: Poliitikot tunnetusti vokottelevat äänestäjiä puheaktien (lupausten) sekä wittgensteinilaisten kielipelien avulla. Vai olisiko tässä sittenkin kysymys intiimimmistä leikeistä? Eino Kaila ehkä tietäisi, jos eläisi.
Kommentti: Hmm. Tästä olen lähtenyt, että kielileikit ovat ainoastaan semanttisia. Mutta, mutta: mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava.-ER-

Emmin, ekoteesi ramaisee. Torpedo-Elli, ovia avattava! Aivoille Ode proteesia marisee. Tokenimme.
Selitys: Vihreät tuntuvat hieman jämähtäneen vanhoihin kuvioihin. Mistä löytyisi tuore voima estämään luutumista? Pelkkä tajunnan räjäyttäminen laittomilla stimulanteilla ei taida riittää, ja Soininvaarankin vihreä kaali taitaa olla nahistumassa.
Kommentti: Nyt tarvittaisiin vähän raikkaampia tuulahduksia kuin mihin valtuustossa sammuminen, pilvi ja rintanapit viittilöivät. Mitäpä ehdotat imagon raikastamiseksi?-ER-

Ykä, näe pyhä tie! Taattua, Jumala mujauttaa teitä! Hypeä näky.
Selitys: Uskomisrajoitteisen palindromistin mielestä Ykä Tuplavee Bushin ainoa oikea tie johtaa Valkoisen talon ulko-ovelle, ja Iso J. pettää varmemmin kuin Suomen Keskusta, kun ei Hän oikeasti ole kuin ihmisen kokoinen. Sekä politiikka että uskonto ovat suuria puheita pullollaan, ja kun nämä kaksi yhdistetään George W. Bushin malliin, niin siinä alkaa heikompaa hirvittää.
Kommentti: Oikein tyylipuhdas uskomisrajoitteinen ei tietenkään voi ottaa minkään näköistä kantaa siihen, mujauttaako iso J pettämällä mutta muuten aivan loistava, aivan loistava. -ER-

Korholan kotisivut www.korhola.com on vastikään uudistettu. Vuodesta 2002 lähtien kävijämäärä on yltänyt lähes puoleen miljoonaan. Suosituimpia osastoja ovat kolumnit, palindromit, nettipäiväkirja sekä Kysy Korholalta -palsta.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *