Taivaallinen mies

9.11.2004

Ääripäiden päivä. Toimistolleni tuli kiinalainen kirkonjohtaja Peter Xu Yongze, joka on ollut vuosikausia vankilassa uskonsa tähden. Kiinalaisten kirkkojen riesana on hyvin summittainen lainsäädäntö, jossa kuka tahansa voi joutua vankilaan ja kidutettavaksi, perusteena ”evil cult”. Se riittää ihmisen rikokseksi, syyksi kuolemantuomioon tai riistämään vapauden jopa 13 vuodeksi. Olisi varmaan syytä pyytää Kiinan viranomaisia määrittelemään hieman tarkemmin tuo pahan kultin käsite.

Kerroin muutamin sanoin ihmisoikeustyöstä, jota teen ja mainitsin, Kiina kun oli aiheena, vedonneeni viisi vuotta sitten kahdeksan kiinalaisen kirkonjohtajan puolesta, jotka piti teloittaa kansallispäivän kunniaksi. ”Minä olen yksi heistä”, Peter Xu sanoi. Hän sanoi, että tuntuu ihmeelliseltä vihdoin tavata joku niistä, jotka taistelivat heidän puolestaan. Minusta taisi tuntua vielä ihmeellisemmältä. Oma faksinrynkytykseni tuntuu niin arkiselta – ja joka kerta hämmästyy, että sillä on oikeasti merkitystä.

Me erosimme silmiä räpytellen pitkän keskustelun jälkeen. En osaa kuvata sitä, en haluakaan. Niin kuin oli Äiti Teresan kohtaamista mahdotonta kuvailla, niin tätäkin. Lähtemätön jälki jäi.

Ja sivusilmällä seurasin USA:n toimia Fallujahissa. Iljettävää, täysin järjetöntä. Tekisi mieli sanoa, sanonko? Karmeata kristillisyyden huuhdontaa viemäristä alas. Jonkun täytyy olla sokea, vai olenko minä?

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *