Turkin jäsenyysneuvotteluista valtava urakka

5.10.2004

”Päätös ei saa merkitä automatiikkaa, joka etenee itsestään”

”Komission päätös suosittaa neuvostolle jäsenyysneuvottelujen aloittamista Turkin kanssa merkitsee EU:ssa ennennäkemättömän urakan aloittamista, jonka lopputuloksesta ei voi eikä myöskään pidä olla liiallista varmuutta. Unionin kansalaisten kannalta on äärimmäisen tärkeää, ettei tilanne näyttäydy automatiikkana, joka johtaa varmaan tulokseen, olipa näyttö mitä tahansa”, arvioi europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok).

”Turkin ottamia uudistuksia lainsäädännössä on kiitetty ja kehuttu, mutta olennaista onkin se, miten niitä noudatetaan käytännössä. Tässä tullaan Turkin yhteiskunnallisen ja poliittisen kulttuurin todellisen haasteen äärelle.” Suhde hyvään hallintoon, lakiin ja järjestykseen poikkeaa Korholan mukaan suuresti eurooppalaisesta käytännöstä, sitä enemmän mitä pohjoisemmaksi mennään. ”Jos lakeja ei kunnioiteta, niiden eurooppalaistaminen on vaivatonta puuhaa – todellinen testi on vasta käytännön noudattamisessa. EU:n perusidea on lainsäädännön harmonisointi, jotta voitaisiin taata reilu kilpailu ja estää sosiaalinen ja ympäristödumppaus. Se täytyy kyetä aidosti estämään Turkissa, muuten saamme aikaan valtavaa turhautumista siellä, missä EU-direktiivejä noudatetaan pilkuntarkasti.”

Ihmisoikeusvaliokunnan ja ympäristövaliokunnan jäsen Korhola vieraili viime viikolla Istanbulissa. Hän yhtyy EPP-ED:n puheenjohtajan näkemyksiin siitä, ettei maan ihmisoikeustilannetta voida pitää kohtuullisena niin kauan kuin vankiloissa kidutetaan viranomaisten toimesta.

Periaatteessa Korhola suhtautuu Turkin jäsenyyteen myönteisesti mutta edellyttää yhteisöltä tinkimätöntä kiinnipitämistä Kööpenhaminan kriteereistä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *