Korhola ehdottaa ydinvoimakapasiteetin kaksinkertaistamista Suomessa

7.10.2004

– Lisääntyvä energian tuontiriippuvuus uhkaa paitsi ilmastotavoitteita myös ihmisoikeuspolitiikkaa niin Suomessa kuin EU:ssakin

Suomen pitäisi tehdä poliittinen päätös kaksinkertaistaa ydinvoimakapasiteetti vuoteen 2025 mennessä, sanoo europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok). – Syitä löytyy niin ilmastopolitiikan, talouspolitiikan kuin kansainvälisenkin politiikan puolelta. Myös EU:n jäsenvaltioiden kannattaisi uudelleen miettiä suhteensa ydinvoimaan. Väitän, että koko ajan lisääntyvä energian tuontiriippuvuus uhkaa jo EU:n ihmisoikeuspolitiikan laatua.”

Ilmastopoliittiset haasteet ja päästökauppa ovat Korholan mukaan itsestään selvä argumentti päästöttömän ydinvoiman puolesta, samoin maakaasun hintakehityksen arvaamattomuus ja EU:n riippuvuus Venäjästä. Mutta hyvin harva on ajatellut, mitä vaikutuksia EU:n heikolla energiaomavaraisuudella on yhteisön kansainvälisiin suhteisiin ja etenkin sen ihmisoikeuspolitiikkaan. Riippuvuus tuontienergiasta sulkee suut, ja ihmisoikeuksien irrottamista muusta politiikasta tapahtuu kansainvälisissä suhteissa yhä enemmän, sanoo ympäristövaliokunnan ja ihmisoikeusvaliokunnan jäsen Korhola. Lyhyen tähtäimen taloudellisten etujen ajamisessa ei tule ummistaa silmiään ihmisoikeuskysymyksiltä, ihmisarvo on aina asetettava taloudellisten arvojen edelle.

Tällä hetkellä Suomen riippuvuus tuontienergiasta on hämmästyttävät 70 %, lähes yksinomaan Venäjältä. EU:ssa vastaava luku on 50, ja komissio arvioi sen nousevan 70 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. ”Näiden lukujen valossa fossiilisten polttoaineiden jatkuva kasvu näyttää valitettavan todennäköiseltä. Siihen ei ole varaa. Meidän tulisi tehdä nopeasti ilmastopoliittiset johtopäätökset ja satsata kasvavasti vain ydinvoimaan, voimakkaaseen energiansäästöön, uusiutuvaan energiaan ja biomassaan”, Korhola sanoo.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *