Kokoomusmepit: EU tarvitsee Itämeri-strategian

17.10.2004

Euroopan parlamentin kokoomuslaiset jäsenet Ville Itälä, Piia-Noora Kauppi, Eija-Riitta Korhola ja Alexander Stubb esittävät yhdessä EU:lle Itämeri-strategiaa. Strategialle tarvitaan heidän mielestään EU:ssa oma budjettilinja samaan tapaan kuin Välimeri-strategialla, jonka yhteydessä koordinoidaan suuria rahavirtoja.

– Itämeri-strategian tulee olla Suomen puheenjohtajuuskauden kärkihanke, kokoomusmepit sanovat yhteisessä kannanotossaan.

Europarlamentaarikot perustelevat ehdotustaan sillä, että EU:n itälaajentumisen myötä Itämerestä tuli pääosin EU:n sisämeri ja EU:n maantieteellinen tasapaino siirtyi luoteeseen.

– Sen pitää näkyä unionin toiminnassa. Pohjoinen ulottuvuus (PU) on ollut ulkosuhteiden väline. Laajentumisen jälkeen sen rooli Itämerellä on väistyvä, kannanotossa sanotaan.

Pohjoinen ulottuvuus ei kokoomusmeppien mielestä ole kiinnostava konsepti Puolalle ja Baltialle, jotka katsovat länteen.

– PU ei toimi, eikä sen toiminta-alueen osilla ole riittävästi yhteistä. Tarvitaan uusi, aluetta yhdistävä lähestymistapa, Kokoomuksen mepit sanovat ehdottaen ratkaisuksi kokonaisvaltaista Itämeri-strategiaa.

Strategia jakaantuisi kahteen pääosastoon: Itämeren suojelu ja Itämeren talousalueen kehittäminen. Strategiaa koordinoitaisiin ja toteutettaisiin ehdotuksen mukaan tiiviissä yhteistyössä Venäjän kanssa. Strategian koordinoinnista voisi vastata ehdotuksen mukaan EU:n komissio.

– Itämeren alueesta voitaisiin tehdä pilotti EU:n ja Venäjän yhteisen talousalueen toteuttamiseksi, kokoomusmepit sanovat.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *