Reilua ja epäreilua kauppaa

14.4.2004

Heräsin jo kolmelta enkä saanut unta – kyseessä on klassinen varhaislennon stressi. Kun nukkumaan käydessä tietää aamuherätyksen tulevan viiden jälkeen, eikä koneesta ole varaa myöhästyä, koko yö menee kevyemmillä unilla. Saman ilmiön piiriin on laskettava konepainajaiset: varhaislennolla herään usein siihen, että unessa luulen nukkuneeni pommiin tai nukahtaneeni taksiin ja myöhästyneeni lennolta. Sydän lyö pari lyöntiä tyhjää kunnes hoksaan: olenkin sittenkin koneessa, josta unessa myöhästyin.

Brysselissä päivä alkaa kävelyllä. Matka koneesta lentokentän saapumisaulaan kestää uudessa A-terminaalissa 20 minuuttia. Kuljettaja odottaa kentältä, mikä on järkevää EU-ylellisyyttä: olisi suurta hulluutta käyttää aikaa satojen metrien taksijonoihin.

Töissä uusien jäsenmaiden komissaarit olivat parlamentin tentattavina. Kuuntelin hetken Viron Siim Kallasta ja menin työhuoneelle selvittelemään sähköposteja. Päivän hyvä uutinen liittyi reiluun kauppaan: olen saanut jo yli seitsemänkymmentä meppiä allekirjoittamaan kirjeeni parlamentin kvestorille ja pääsihteerille, jotta EU:ssa alettaisiin käyttää systemaattisesti Reilun kaupan tuotteita. Yleensä kehun omaa poliittista ryhmääni EPP-ED:tä, mutta tällä kertaa en. Valitettavan harva meikäläinen allekirjoitti vetoomukseni, sosialistit ja vihreät sitten sitäkin innokkaammin. Koska asiasta vastaava kvestori on epäillyt reilun kaupan tuotteiden laatua, annan parin viikon päästä tiedotustilaisuutemme yhteydessä hänelle reilun kaupan tuotteista kootun herkkukorin.

Olin taas kerran hyvin ylpeä erinomaisista avustajistani. Jori Ringman on aina aivan suvereeni, mutta minulla on toimistossani harjoittelijana myös ihana kolumbialainen juristi, Nancy Galeano. Nancy on tehnyt ison työn kierrellessään nimikirjoitusjahdissa.

Suomeen illalla palattuani huomasin Kristillisdemokraattien Future-palstalla taas kiehuvan. Puolueen aktiivi Jan Rossi väsyi, ja näköjään aivan samoista syistä kuin minä. Rossi valitteli, että minut päästettiin loikkaamaan ja annettiin viedä Ringman mukanani. Siltä yhdeltä kohden tekisi mieli korjata: minulle Jori olisi kelvannut kridenä ihan hyvin, se oli Kallis joka pakotti Jorin valitsemaan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *