Perusoikeuvet savoksi

29.4.2004

Käännös: Raili Pursiainen

Ensmäenen osasto
Immeisarvo

II-1. Immeisen arvoo ei pie männä ronkkimaan millään laella. Se pittää vuan immeinen pittee immeisenä ja on pantava kampoehin, jos muuta meinataan.

II-2, Itekunnii pittää suaha ellee niin kun aenae, eikä kettään sua laktuvasta yksnaruseen kiikkuun miärätä.

II-14. Koulua pittää suaha jokkaesen käävvä iliman eestä tarpeen mukkaan.

II-17 Sen, minkä on ite omilla tienestillään hankkinna, suap itekuhhii pittee itellään taekka komhoejjata sen kanssa niin kun ite parraaks näkköö – söe, möe tae testamenttas. Eikä niitä sualiita sua kukkaan vähässä kummassa poes ottoo, jos ei nyt ihan vänkärakosessa ja sillonnii on kelepo korvaas annettava.

II-20 Oljpa herra tae narri, niin lakia sille pittää lukkee samalla tavalla.

II-21 Sattupa tuo olemaan naesen tae miehenpuoelj, nuamavärkki minkä värinen tae näkönen hyvvään, kielj sitä eli tätä, uskopa mihin hyvvään, oljpa tuo mikä puoluepukarj tahhaan taekka liikkas eli lenttas tae olj miehiin eli naesiin kallellaan suatikka sitten ikä mikä hyvvään, niin rajjaesia ie pie pittee, ei minkäällaesia!

II-22 Se on vuan pelekästään hyvä, jos on joka sortin vipeltäjjee tässäe yhistyksessä.

II-23 Ne on ukot ja akat samalla orrella tässä virmassa – joka suhteessa.

II-24 Penskoesta on piettävä paras huoelj ja muusta ei ies ruveta huastelemmaan! Ja niitäe keskenkasvusia on kuunneltava, eikä vuan aena oltava aekaimmeisiin tietävinnään paremmin.

II-25 Se on vanahae immeinen tässä rätingissä ja suap muklata elämäsä mieleisekseen.

II-37 Luontoo on suojeltava immeisen ahneuvvelta tuloviahii sukupolovia varten.

II-41 Sitä ei potalletakkaan kun siat pottuhalameessa. mitä tähän hallintopuoleen tulloo, vuan jokkaesella on oekeus suaha asiasa reilaan oekpelissä ja sikseennii joutuin, eikä kuppaella niihen kanssa kun Ieva saanassa.. Tässä kohen pittää erittäen maenita se, että omia paperijjaan suap viskaalilta kysyä tutierattavaks, eikä ne sua niitä iliman kunnon syytä pimittee.

II-45 Jokkaenen suap asua höllöttee tae kuleksia omine aekoneen missä hyvvään tämän unijoonin aluveella.

II-46 Elläessä sitä sattuu kaekenlaesta sötöstä. Jos oekein sinkeelle männöö, niin leivättömän pöyvvän etteenhän sitä joutuu. Vuan sillonnii taataan, jottei korvakuulolta ja pärstäkertoemella hutkita, vuan tutkitaan niin kun aenae ja annetaan oekeuvvenmukaset tuomijot. Eikä siinäkään hommassa pie iankaeken virotella.

II-48 Immeistä ei pie eeltä käsin vikapiäks miärätä, vuan vasta sitten, kun on kaekki parakraahvit täätetty ja asia totteen näätetty. Ja omasta puolestaan suap puhua.

Murrekortti, Toukokuu 2004

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *