Mepit hermona

29.3.2004

Otin parikymppisen tyttäreni mukaan Strasbourgiin täysistuntoviikolle, sillä hän saattoi Ranskasta käsin tapailla tuttujaan kätevästi tuon viikon aikana. Ajomatka Frankfurtista Strasbourgiin riitti vakuuttamaan hänelle, että vaalit tekevät poliitikot hysteerisiksi: Reetan mukaan suomalaismepit puhuivat vaaleista taukoamatta, otsallaan synkkä varjo. En ollut oikeastaan kiinnittänyt asiaan huomiota mutta havainto oli oikea ja terävä. Vapaa sielu tunnistaa tuollaiset asiat.

Tällä viikolla parlamentin tiedotustoimisto lähetteli meille tarkistettavaksi tilastoja meppien aktiivisuudesta. Myös tilastot ovat ahdistuksen aihe. Nehän runnovat kvalitatiivisen työn kvantitatiivisiin raameihin, eikä sellainen tee asialle aina oikeutta. Jotakin tilastot silti paljastavat, ja sanoisin sen näin päin: tilastojen ryhdikkyys on mepin tehokkuuden välttämätön mutta ei riittävä ehto. Kuulun itse onnekkaisiin, niihin joiden tilastot ovat kaunista katseltavaa, mutta lainsäädännöllinen valiokunta tietenkin auttaa asiassa.

Tiistaina minulle soitti Marketta Mattila Voimala-ohjelmasta ja pyysi mukaan keskustelemaan Jeesuksesta hiljaisen viikon ohjelmaan. Valittelin, etten ole nähnyt ohjelman innoittajaa, Jeesus-elokuvaa, ja taitavat eurovaalitkin olla jonkin sortin este Ylellä. Eivät kuulemma olleet tässä tapauksessa. Minua pyydettiin mukaan filosofin ja teologin ominaisuudessa, siksi, että olin kirjoittanut Jeesuksesta ”kiehtovan henkilökohtaisesti” viime syksynä ilmestyneeseen kirjaan.

Uskonnollisiin keskusteluihin ja tilaisuuksiin osallistumisessa on se riski, että katsoja hämmentyy. Äsken se erosi kristillisistä niiden uskontokampanjoihin turhautuneena, nyt se puhuu itse Jumalasta. Tiedän, tämä on hankalaa, eikä minua lohduta, että suunnilleen vain Suomen teologit ymmärtävät, mitä tarkoitan.

Mutta lyhyesti: en koskaan vastusta saarnaamista. Tehtäköön sitä niin paljon kuin huvittaa. Mottoni on: kirkko kirkkona ja politiikka politiikkana. Ja tämäkin vain oma vaatimaton mielipide. Jos joku haluaa saarnata eduskunnassa tai politikoida kirkossa, mikä minä olen sen estämään. Oikeuden kiusaantua kyllä varaan itselleni.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *