Bjarne Kallis

Keskiviikkona, kihlajaisten 24-vuosipäivänä, olimme käyneet kaikilla niillä paikoilla, joilla 24 vuotta sitten juhlimme kihlausta. Itse päätös syntyi autossa Tonavan penkereellä, jonka jälkeen olimme menneet Stephansdomin kirkkoon sytyttämään kynttilät ja Wienerwaldiin syömään.

Illalla syömään mennessä Iltalehden toimittaja soitti ja pyysi kommenttiani Bjarne Kalliksen lausuntoon, jonka tämä oli antanut radio Kajaukselle samana päivänä. Bjarne oli sanonut paikallisradiossa pettyneensä minuun raskaasti. Hän totesi syyni eroon täysin itsekkäiksi: halusin hänen mukaansa ykkösehdokkaaksi vaaliliittoon.

Bjarne jätti sanomatta, että hän itse vetosi minua odottamaan vaaliliittoja. Eduskuntavaaleissa 2003 petyin siihen, että KD:n vaalimainonnassa sallittiin uskonnolliset mainoslauseet – – mielestäni niillä varmistettiin se ettei KD koskaan pääse irti yhdenasianpuolueen leimastaan. Petyin myös siihen, että yksi ehdokas esiteltiin Jumalan valitsemana, toista vastaan tehtiin taas parjauskampanjaa. Olin siksi sanonut jo vuosi sitten Kallikselle, etten halua enää ehdokkaaksi vaaleihin, jos kampanjat voidaan sotkea tällä tavoin. Sanoin suostuvani ehdolle vain, jos puolue laatii selvät säännöt, joilla vastaavat tapahtumat estetään.

Silloin Kallis pyysi, että odottaisin vaaliliittoja, ne ratkaisisivat ongelmani. Minun ongelmani oli pelko, että Jumala vedettäisiin myös eurovaaleihin. Huoleen oli jossain määrin aihetta, sillä sama Helsingin ehdokas, se Jumalan valitsema, oli tulossa ehdolle myös EU-parlamenttiin.

Lausunto oli aika ajattelematon veto Bjarnelta, koska hän pakotti minut taas kerran kertomaan, mitä eduskuntavaalien alla tapahtui. Oletan, että hän yksinkertaisesti kuvitteli kommenttinsa pysyvän maakunnassa eikä leviävän Kainuuta kauemmas.

Bjarne Kallis ei huolestunut eropuheistani viime kesänä. Kallis oli vain pyytänyt, että kertoisin erostani vasta keväällä, jotta ”positiivinen jännite” säilyisi. Hän synkistyi vasta siinä vaiheessa, kun sanoin harkitsevani jatkavani politiikassa toisessa puolueessa. Sen jälkeen hän yritti kaikin keinoin estää ehdokkuuteni. Mietin, kertovatko nämä Kajaus-uutiset siitä, että hän pitää ehdokkuuttani yhä uhkana KD:n vaalitulokselle.

Olisi paras kuitenkin itse välttää liiallista motiivien tulkintaa, juuri sitähän pidän Kalliksen käytöksessä kaikkein kurjimpana. Hänen pettymystään ymmärrän hyvin ja olen tapahtumista itsekin surullinen. Voin vain sanoa, ettei Kallis kuunnellut koskaan, kun yritin puhua KD:n linjasta ja ilmeestä. Hänelle riitti nimenmuutos, itselleni ei. ”Kaikki järjestyy”, oli hänen mottonsa. Niin kuin sitten järjestyikin.

Share Button

37 kommenttia artikkeliin “Bjarne Kallis

 1. My brother recommended I might like this web site. He was once totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how so much time I had spent for this information! Thank you!|

 2. Quality content is the main to be a focus for the people to go to see the web site, that’s what this website is providing.|

 3. Hello there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this issue. If you have any recommendations, please share. Appreciate it!|

 4. Hi would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!|

 5. Somebody essentially lend a hand to make significantly articles I would state. That is the very first time I frequented your website page and so far? I amazed with the research you made to make this particular submit extraordinary. Magnificent job!|

 6. Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I am waiting for your next write ups thank you once again.|

 7. Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Thanks!|

 8. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve truly enjoyed surfing around your weblog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!|

 9. Great blog right here! Additionally your site loads up very fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink in your host? I desire my web site loaded up as fast as yours lol|

 10. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to return the want?.I am attempting to find issues to enhance my web site!I guess its ok to make use of a few of your concepts!!|

 11. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!|

 12. Thank you for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your further write ups thank you once again.|

 13. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog. I’m hoping to view the same high-grade blog posts from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own website now ;)|

 14. Asking questions are really fastidious thing if you are not understanding something totally, except this article gives nice understanding even.|

 15. Hi there all, here every person is sharing these kinds of familiarity, therefore it’s fastidious to read this blog, and I used to pay a visit this website every day.|

 16. Outstanding post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!|

 17. excellent issues altogether, you just gained a new reader. What might you recommend about your put up that you made a few days in the past? Any certain?|

 18. I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The website style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers|

 19. You’ve made some decent points there. I checked on the web for more information about the issue and found most people will go along with your views on this website.|

 20. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?|

 21. Just want to say your article is as astonishing. The clarity in your submit is just cool and i can think you’re a professional in this subject. Well together with your permission let me to grasp your RSS feed to stay updated with forthcoming post. Thanks 1,000,000 and please keep up the rewarding work.|

 22. A fascinating discussion is worth comment. I do believe that you need to publish more about this issue, it might not be a taboo subject but usually people don’t discuss such subjects. To the next! Best wishes!!|

 23. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really loved surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I’m hoping you write again very soon!|

 24. Hello very nice website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds also? I’m happy to find so many useful info here in the post, we want work out extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .|

 25. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any recommendations for inexperienced blog writers? I’d certainly appreciate it.|

 26. Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?|

 27. I do not know whether it’s just me or if everybody else encountering problems with your site. It seems like some of the written text on your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This may be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously. Appreciate it|

 28. Great post. I was checking constantly this weblog and I’m impressed! Extremely useful info specifically the remaining phase 🙂 I care for such info much. I used to be seeking this certain information for a very long time. Thanks and good luck. |

 29. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.|

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *