Ajoneuvojen ilmastoinnissa CO2-pohjaisiin järjestelmiin

29.3.2004

Arvoisa puhemies,
Kloorifluorihiilivetyjen (CFC) käyttö on merkittävästi vähentynyt, kun jäähdytysjärjestelmissä, aerosoleissa ja muissa sovelluksissa on siirrytty käyttämään fluorihiilivetyjä (HFC). CFC-yhdisteistä pyrittiin eroon Montrealin pöytäkirjalla, sillä nämä kaasut ovat haitallisia stratosfäärin otsonille.

Tänään esillä oleva mietintö on tarpeen siksi, että HFC:tkään eivät ole viattomia, vaan voimakkaita kasvihuonekaasuja. Niiden globaalinen lämmityspotentiaali on hiilidioksidiin verrattuna sata- tai jopa yli tuhatkertainen. Myös näiden kaasujen hajoamisaika ilmakehässä voi olla hyvinkin pitkä. Siksi ilmastomuutosuhka velvoittaa rajoittamaan myös HFC:n käyttöä.

Itse olin aktiivinen ja tein erityisesti ajoneuvojen ilmastointijärjestelmiä koskevia muutosesityksiä. Oma näkemykseni on, että kokonaispäästöjen kannalta paras ratkaisu on siirtyminen hiilidioksidia käyttäviin järjestelmiin. Tuoreen uutisen mukaan eräs japanilainen autonvalmistaja on jo siirtynyt käyttämään tätä teknologiaa sarjatuotannossa, ja eurooppalaisten valmistajien tulisi seurata. Hiilidioksidi on myös käyttäjäystävällinen, sillä se reagoi HFC:tä nopeammin haluttuun lämpötilaan ja on myös polttoainekulujen kannalta edullisempi kuin käytettävissä olevat vaihtoehtoiset kaasut.

Tällä hetkellä hiilidioksidiin perustuvan järjestelmän hieman kalliimpi hinta on marginaalinen ilmastointilaitteiden kuluttajahinnan kannalta, ja sarjatuotannon alkaessa skaalaedut takaavat, että hintasuhde voi kääntyä toisinkin päin.

Esittelijämme ehdottamat ja valiokunnassa hyväksytyt kompromissit eivät täysin vastaa omia muutosesityksiäni, mutta voin ne hyväksyä parannuksina alkuperäisistä esityksistä. Aikataulu, joka näin tulee hyväksytyksi on näkemykseni mukaan liian hidas ilmastomuutoksen kannalta, etenkin kun ajoneuvojen ilmastointi on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Siten kaiken kaikkiaan yksityisliikenteen rooli ilmastomuutoksen vastustamisessa korostuu entisestään.

Kiinteissä järjestelmissä on olennaista taata asianmukainen koulutus laitteiden asentajille sekä tällaisen ammattihenkilön suorittama raportointi vuodoista. Vain näin voidaan toisaalta minimoida päästöjen määrä ja toisaalta toteuttaa seurannan kannalta olennaisen tärkeä raportoinnin varmuus. Tältä osin rajoittaminen pääsee vaikuttamaan toivottavasti nopeasti.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *