Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus (Bowis)

9.2.2004

Arvoisa puhemies,
kollega Bowis ei petä milloinkaan: hän ei pelkästään ravitse jokaisessa mietinnössään valitsemallaan aforismilla sieluamme, hän huolehtii myös siitä, että mietintö on selkeä, asioihin perehtyvä ja tasapainoinen. Näin on tälläkin kertaa.

Tartuntatautivirasto on valtavan tärkeä elin Unionissa, sillä tarttuvat taudit ovat osoittautuneet suureksi turvallisuusriskiksi. Suuren julkisuuden myötä ne varmasti ovat merkittävä kansalaisten turvattomuuden tekijä. Lintuinfluessa on ollut näkyvästi esillä näidenkin päivien puheissa, ja aids on edelleen kukistumatta, vanhemmista tartuntataudeista kuten tuberkuloosista puhumattakaan. Lisäksi bioterrorismin uhka on valitettavan todellinen kuten 2001 nähdyt pernaruttokirjeet osoittivat.

Perustamissopimustenkin mukaan EU:lla on tässä selvä velvoite, jota toiminnalliset syyt vain vahvistavat: yhteisin toimin kansanterveyden vaaliminen ja sairauksien ehkäisy on tehokkaampaa. Siksi tavoite viraston nopeasta käynnistämisestä jo ensi vuoden aikana on aivan oikea, ja ympäristövaliokunnan mietintö tukee tätä tavoitetta vahvasti.

Arvoisa puhemies, nyt käsittelyssä olevalla asetuksella on siis tarkoitus perustaa Eurooppa-neuvostossa viime joulukuussa sovitussa paketissa Ruotsiin luvattu virasto. Toivoisin, että virastopaketista päättämiseen liittynyt monivuotinen farssi saisi myöhemmin aikaan korjauksen päätöksentekomenettelyyn: vaikka uuden viraston perustamispäätös luontevasti kuuluukin neuvostossa yksimielisyysvaatimuksen piiriin, tulisi sellainen yksityiskohta kuin viraston maantieteellinen sijainti jättää enemmistöpäätöksellä päätettäväksi. Unionin ja jäsenvaltioiden kompetenssitasapainon kannalta vain edellisellä on merkitystä. Jälkimmäinen synnyttää vain kansallista sovinismia ja sellaista pitää päätöksentekorakenteita tarkistamalla mahdollisuuksien mukaan hillitä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *