Pääministerin rahoitusvaateet epärealistisia

10.2.2004

Pääministeri Matti Vanhanen ei näytä osaavan valita puoltaan EU-rahoituksesta syntyneessä keskustelussa. Hän haluaisi sekä tukea muiden nettomaksajien vaateita unionin menojen leikkaamiseksi että pitää komission puolta tukitason säilyttämiseksi ennallaan. Tällainen päättämättömyys ja epärealistiset vaatimukset ovat jälleen kerran osoitus Keskustan hapuilevasta EU-politiikasta.

Kokoomuslaiset Euroopan parlamentin jäsenet kannattavat unionin menojen pitämistä kurissa, mutta korostavat samalla, että historiallisen laajentumisen kynnyksellä suuriin menoleikkauksiin ei ole mahdollisuutta. Jäsenmaiden hallitukset ovat antaneet unionille runsaasti uusia ja tärkeitä tehtäviä, joiden hoitamiseksi rahoituksen on löydyttävä. Tämä on mahdollista nykyisissä rahoituskehyksissä ja niissä pysyminen on myös Suomen etu. Mikäli rahoituskehyksiä huomattavasti kiristettäisiin, johtaisi se myös Suomeen tulevien alue- ja maataloustukien huomattaviin leikkauksiin. Niinpä EU-politiikassa realistisuuttaan mainostavan pääministerin kanta tässä asiassa tuntuu kovin utopistiselta.

Komission esitys rahoituskehyksistä takaa unionin toimintakyvyn ja vakauden jatkossakin. Kokoomuslaiset Euroopan parlamentin jäsenet tukevat unionia, joka tuo kansalaisilleen ja jäsenvaltioilleen konkreettisia tuloksia painopisteinään kestävä kehitys, Euroopan kansalaisuus ja unionin aseman vahvistaminen gloobaalissa kentässä. Nykyisissä rahoituskehyksissä pysyminen, mutta unionin hallinnon tehostaminen sekä läpinäkyvyyden ja avoimuuden lisääminen mahdollistavat kansalaisia lähellä olevan unionin, joka toivottaa mukaan myös lähinaapurinsa laajentumisen kautta.

Helsingin Sanomien mukaan EU-jäsenyyden hinta on 23 euroa vuodessa suomalaista kohti. Se on halpa hinta vapaasta liikkumisesta, avoimista sisämarkkinoista ja toimivasta kuluttajansuojasta, puhumattamakaan EU:n perimmäisistä arvoista rauhan, vakauden ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi koko Euroopassa.

Euroopan parlamentin kokoomuslaiset jäsenet

Marjo Matikainen-Kallström
Piia-Noora Kauppi
Eija-Riitta Korhola
Ilkka Suominen

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *