Korhola esittää uutta Kioto -sopimusta

1.12.2003

"EU:n on kutsuttava pikaisesti koolle ilmastomuutosta hidastavan Kioton sopimuksen allekirjoittajamaat laatimaan samansisältöinen uusi 'Kioto 2' -sopimus", Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola esittää. Venäjä ilmoitti tiistaina hylkäävänsä USA:n tapaan Kioton sopimuksen, jolloin Kioton pöytäkirjassa sovittu kynnysehto ei täyty.

"Kioton pöytäkirjan voimaan astumisessa pyrittiin tasaamaan teollistuneiden maiden kilpailuasetelmaa edellyttämällä, että allekirjoittajat kattavat yli 55 prosenttia teollisuusmaiden hiilidioksidipäästöistä. Ilman Venäjää tai USA:ta tuo ehto ei täyty. Uudessa sopimuksessa tuo kynnys on jätettävä pois, sillä allekirjoittajamaat kattavat jo nyt yli 80 prosenttia koko maailman väestöstä. Siten sopimuksen edustavuus on riittävä. Itse päästöjen vähentämisen kanssa tuolla kynnysprosentilla ei ole mitään tekemistä."

Korhola on mukana Euroopan parlamentin valtuuskunnassa Kioton sopimuksen allekirjoittajien COP9-kokouksessa Milanossa ensi viikolla. Korhola uskoo, että Venäjän ratkaisu nousee isoksi puheenaiheeksi kokouksessa. "Venäjä toimii tässä itseäänkin vastaan ja menettää monia taloudellisia hyötyjä. Siksi sen ratkaisu on yksinkertaisesti tyrmistyttävä", Korhola sanoo.

EU:n tunnustettava projektimekanismit yksipuolisesti

"Kioton pöytäkirjassa sovitut ns. joustomekanismit on turvattava, sillä ne luovat tärkeitä taloudellisia kannustimia vähentää päästöjä ja siirtää puhdasta teknologiaa kehitysmaihin. Kioton sopimuksen voimaantuloon liittyvä epävarmuus on hidastanut yritysten päätöksentekoa ja jarruttanut ekologisesti tärkeitä hankkeita. Tästä epävarmuudesta on päästävä eroon, ja vain EU voi toimia globaalisti uskottavana takuumiehenä sopimukselle."

"Uudesta sopimuksesta käytävien neuvottelujen lisäksi EU:n on syytä ilmoittaa, että se tunnustaa Kioton sopimuksessa jo hyväksytyillä kriteereillä joustomekanismien käyttämisen EU:n sisäisessä päästökaupassa. Se on nopein tie saada yritysten suunnitelmat täytäntöön ja siten päästä aitoihin kasvihuonekaasujen vähennyksiin." EU:n sisäinen päästökauppa alkaa 2005.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *