Euroopan unionin tiedotusverkkojen ja Eurooppatietopisteiden nykytilanne

19.11.2003

Arvoisa puhemies,

haluan kiittää edustaja Michel Rochardia tärkeän aiheen esille ottamisesta. Jäsenvaltioissa toimivat eurooppatietopisteet ovat luonnollinen ja yksinkertainen kanava kansalaisille Euroopan unionia koskevan tiedon hankintaan. Viestintäkanavana ne eivät ehkä ole korvaamattomia eikä niiden toiminta ole ehdottoman riippuvaista komission antamasta tuesta. Ehdottoman tärkeitä ne joka tapauksessa ovat.

Omassa kotimaassani parasta EU-infopisteissä on se, että ne ovat siellä missä ihmiset ovat. Ne eivät ainakaan ole syynä siihen, jos EU koetaan etäiseksi. Päin vastoin, juuri ne voivat helpottaa tilannetta. Carrefour-keskuksia on maaseudulla, ja Eurooppa-tiedotuspisteitä maakunnallisissa kirjastoissa. Kansalaisen on helppo hakea haluamansa tieto, ja niin he hakevatkin. Esimerkiksi EU:n perustuslakiluonnosta haetaan päivittäin.

Euroedustajat ovat usein niitä, joiden puoleen kansalaiset kääntyvät erilaisissa kysymyksissä. Koska kuitenkin lainsäädäntötyö on ensisijaista, on työtäni ehdottomasti helpottanut se seikka, että voin monessa tapauksessa ohjata kyselijät infopisteiden palvelujen äärelle.

Aikaisemmissa eurovaaleissa äänestysprosentti on jäänyt pieneksi, Suomessa luku oli viimeksi vain hiukan yli 31 prosenttia. Lisäksi monet Euroopan unionin kansalaiset kokevat uuden perustuslain ajavan liittovaltiomuotoista unionia ja unionin hallinnon jatkuvasti vieraantuvan ruohonjuuritasolta. Tällaisia pelkoja on kyettävä lievittämään asiallista tietoa lisäämällä. Näistä syistä johtuen ei mielestäni ole järkevää vähentää tai edes viestiä aikomusta vähennyksiin leikkaamalla kansalaisille suunnattua suoraa viestintää.

On ehdottoman tärkeää että eurovaalit saavuttavat kansan sekä julkisen median, äänestysosallistumisen että unionin oman viestinnän kautta. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksella saadaan tuettua kokemusta kansalaisten omista vaaleista ja omasta unionista ja vakiinnutettua ihmisläheinen, kansalaisten vaikutuksille avoin Euroopan unioni.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *