Koulutus ja köyhyyden vähentäminen kehitysmaissa

13.5.2003

Arvoisa puhemies,
koulutuksen kriisiin puuttuminen on yksi tehokkaimmista käytettävissä olevista keinoista katkaista köyhyyden kierre ja saavuttaa vuodelle 2015 asetettuja inhimillisen kehityksen tavoitteita. Siksi kehitysvaliokunta ja esittelijämme van den Berg ansaitsevat kiitoksen perehtyneisyyttä ja aitoa välittämistä osoittavasta mietinnöstä.
Nyt näyttää siltä, että vuodelle 2015 asetetusta kaikille avoimesta perusasteen opetuksen tavoitteesta jäädään kauas. Se on yksittäisenä tekijänä merkittävällä tavalla viemässä pohjaa kaikelta muulta työltä, jota köyhyyden vähentämiseksi maailmassa tehdään. Tarvittava rahoitus on 8 miljardia euroa vuodessa. Se on paljon, mutta ei mahdotonta, jotta jo yli 50 vuotta sitten YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa todettu jokaisen oikeus koulutukseen voisi toteutua.
Esittelijä nostaa aivan oikein esiin, että komission tulee osallistua Maailmanpankin "Education for all – Fast track" -ohjelmaan. Samoin esittelijä varoittaa aiheellisesti EU:ta hyväksymästä koulutusta Maailman kauppajärjestö WTO:n GATS-sopimukseen paveluna. Peruskoulutus on pidettävä irrallaan vapaakaupan säännöistä ja tuottavuuskriteereistä. On luotettava siihen, että koulutustason nostaminen ja lukutaidon lisääminen on parasta, mitä maailmankauppa voi toivoa. Siksi myös G8-maita on muistutettava heidän lupauksestaan rahoittaa tuntuvalla tavalla Fast track -aloitetta.
Arvoisa puhemies,
Oma kokemukseni työstäni kehitysyhteistyöalalla vahvistaa, että on erityisesti panostettava tyttöjen koulutukseen. Se on kehityksen avain. Sillä voidaan taistella väestön liikakasvua vastaan, sillä koulutettu nainen synnyttää vähemmän. Naisen kouluts on myös tie ulos siitä noidankehästä, jossa esimerkiksi moni aasialainen nainen ja tyttö on: hengenvaarassa kohdusta hautaan, syrjintä alkaa jo ennen syntymää ja jatkuu koko elämän ajan. Siellä missä tyttö on vierasta pääomaa ja rasite perheelle, vain määrätietoinen muutos asenteissa ja koulutusmahdollisuuksien avaaminen takaa muutoksen.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *