Kanadan terveysviranomaisen ei pitäisi ryhtyä elinkeinoasiamieheksi

12.5.2003

Kaikki merkit viittaavat siihen, että sars on tullut maailmaan jäädäkseen. Kehittyneissä länsimaissa tilanne pysyy näillä näkymin hallinnassa, mutta köyhille kehitysmaille siitä saattaa tulla uusi suuri vitsaus. Vitsaus, joka suoraan ja taloudellisten seurannaisvaikutusten kautta lisää köyhyyttä, kurjuutta ja kuolemia. Aasian maiden ennestään huonoa talouskasvua epidemia uhkaa jo nyt, ja heijastevaikutusten kautta koko maailmantaloutta. Meidän on varauduttava suuren humanitaarisen avun tarpeeseen.
Tässä vaiheessa, kun epidemia on kestänyt vasta kahdeksan viikkoa, tämä kaikki on pelkkää arvailua, mutta yksi asia on varmaa: me päättäjät olemme keskeisessä roolissa. Meidän on taattava, että maailmassa on vakautta ja järjestystä, mikä on terveydenhuoltojärjestelmien ja ennaltaehkäisyn kannalta ratkaisevaa.
Suomessa on todettu vasta yksi mitä todennäköisin tartuntatapaus: kyseessä oli henkilö, joka sairastui palattuaan Toronton-matkalta. Kanadan korkea terveysviranomainen on kuitenkin kiirehtinyt kiistämään tartuntamahdollisuuden. Toronto Star-lehdessä julkaistussa lausunnossa todetaan muun muassa: "Ellei joku ole onnistunut livahtamaan sairaalaan karanteenissa olevan sars-potilaan luo, on väite [Kanadassa saadusta tartunnasta] kerrassaan typerä." Tällaiset lausunnot tuovat elävästi mieleen entisen itäblokin maiden johtajien asenteen: "Meillä eivät taudit tartu". On uskomatonta, että Kanadan terveysviranomaiset eivät tunne yhteistä vastuuta taudin ehkäisystä, vaan sortuvat lapselliseen arvovaltakiistelyyn.
Tällainen asenne ei palvele ketään. Jos kerran tartuntatapauksia todetaan, pitäisi terveysviranomaisella olla muuta tekemistä kuin maansa elinkeinoelämän ja turismin suojelu. Yleisellä tasolla se osoittaa, miten huonosti länsimaiden viranomaiset ovat henkisesti varautuneet uusien vaarallisten tartuntatautien leviämiseen.

Onneksi myös paljon tehdään. Jäsenmaiden terveysministerien ylimääräinen kokous toimintasuosituksineen oli tarpeen. Ja jo nyt, suhteellisen lyhyessä ajassa, pystytään viruksesta tietämään jo paljonkin. Tähän mennessä saatujen tulosten mukaan sars-tautia aiheuttava koronavirus ei juurikaan muunnu levitessään. Toisaalta se on huolestuttavaa, sillä toiveet viruksen laantumisesta itsestään eivät ole suuria. Toisaalta se on hyvä uutinen, sillä tehokkaan rokotteen kehittäminen on helpompaa.

Arvoisa puhemies,
Vielä yksi yksityiskohta sars-tilanteessa ansaitsee kommentoinnin: Italia oli tyytymätön ministerineuvoston päätöksentekoon sars-taudin ehkäisyä koskevissa toimissa ja päätti tilapäisesti irtautua Schengen-sopimuksesta voidakseen itse tarkistaa maahantulijoiden terveydentilan.
Olkoon Italian päätös tarpeen tai hätävarjelun liioittelua, joka tapauksessa se osoittaa, kuinka joustavia keskeiset EU-sopimukset voivat poikkeustilanteissa olla, jos jäsenvaltio kykenee perustellusti esittämään niiden noudattamatta jättämistä. Tähän perustamissopimus selkeästi antaa mahdollisuuden. EU on tältä osin selvinnyt käytännön testistä hyvin arvosanoin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *