Kreikka lupasi perinpohjaisen selvityksen raiskatun suomalaisnaisen tapauksesta

19.3.2003

Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korholan (kd) esille nostama kysymys Kreikassa raiskatun suomalaisnaisen oikeusturvasta ei ehtinyt parlamentin kansalaisoikeuksien ja -vapauksien valiokunnan keskusteluun torstaina Irakin tilanteen mullistettua sekä valiokunnan aikataulun että asialistan. Asia kuitenkin eteni epävirallisesti.
Kreikan oikeusministeri Petsalnikoksen kanssa käymänsä käytäväneuvottelun tuloksena Korhola sai kaksi lupausta: Ensiksi ministeri lupasi kirjallisesti vastauksen Korholan alkuperäiseen kysymykseen ja viiteen lisäkysymykseen oikeusjärjestelmästä ja oikeusturvasta Kreikassa yleisellä tasolla. Toiseksi valiokunnan kokoukseen osallistunut johtava kreikkalainen prosessiasiantuntija, tuomari Joannis Chamilothoris lupasi selvittää raiskaustapauksen yksityiskohdat ja antaa käytännön neuvoja suomalaisuhrille siitä, miten hän voi menetellä. Korhola oli lopputulokseen tyytyväinen.
"Voi olla, että Kreikka halusi välttää julkista nöyryytystä parlamentin valiokunnassa, mutta tavoitteeni ei ollutkaan nöyryyttäminen, vaan avun saaminen tähän kipeään tapaukseen. Lisäksi Kreikka joutuu myöntymään sen edessä, että kansainvälinen yleisö seuraa heidän oikeusjärjestelmänsä toimivuutta yleisellä tasolla", Eija-Riitta Korhola kommentoi ratkaisua.
Korhola odottaa lähiviikkojen aikana selvitystä suomalaisnaisen tapauksesta ja kuukauden sisällä ministeri Petsalnikoksen vastausta Kreikan tilanteesta yleisellä tasolla.
"EU on tällä vaalikaudella tehnyt merkittäviä aloitteita toisaalta uhrin oikeusturvan parantamiseksi, toisaalta syytetyn turvan lisäämiseksi, erityisesti niissä tapauksissa joissa joudutaan tekemisiin toisen jäsenvaltion oikeuslaitoksen kanssa."
"Komissaari Vitorino on erityisesti ajanut linjaa, jossa jäsenvaltioita arvioidaan objektiivisesti ja tuodaan julki järjestelmän epäkohdat. Näin syntyy painetta muuttaa oikeusturvan puutteita jäsenvaltioissa", Korhola toteaa. Kreikan oikeusjärjestelmää pidetään kansainvälisten ihmisoikeusraporttien mukaan EU:n huonoimpana. "Edistys tällä alalla on tärkeää jokaisen Kreikassa vierailevan turistin kannalta. Se on todellakin asia, joka voi koskettaa ketä tahansa maassa vierailevaa suomalaista", Korhola huomauttaa.
Eija-Riitta Korhola informoi tilanteesta myös Kreikan suurlähettiläitä EU:ssa ja Helsingissä sekä Suomen suurlähettilästä Ateeenassa.

Aikaisemmin aiheesta: Komission jäsen Vitorinon vastaus tapaukseen liittyen löytyy kirjallisista kysymyksistä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *