Korhola esittää uuden ilmastomuutosviraston perustamista Lehdistötiedote

10.6.2002

Euroopan Ilmastomuutosviraston perustaminen olisi tärkeä poliittinen signaali

MEP Eija-Riitta Korhola on esittänyt EU:n ympäristövaliokunnalle aloitteen EU:n ilmastomuutosviraston perustamisesta lähitulevaisuudessa. Korhola puhui asiasta myös Strasbourgin täysistunnossa tiistaina. Ilmastomuutosviraston tehtävänä olisi selvittää kasvihuoneilmiön vaikutuksesta ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan.

"EU:n kansainvälisesti johtava rooli ilmastomuutoksen torjunnassa edellyttää tietojemme syventämistä ja koordinointia. Tällainen virasto olisi kaivattu linkki tieteellisen tutkimuksen ja poliittisen päätöksenteon välillä", Korhola toteaa.

"EU:n on saatava vahva tieteellinen tuki toiminnalleen esimerkiksi kauppaan liittyvissä kysymyksissä, kun merkittävä kilpailijamme USA ei ole aikeissa ratifioida Kioton pöytäkirjaa."

Sekä ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Caroline Jackson (Iso-Britannia) että parlamentin pysyvä ilmastomuutosasioiden esittelijä Jorge Moreira da Silva (Portugali) ovat jo alustavasti ilmaisseet tukensa Korholan aloitteelle.

Siten ne tehtaat, jotka ovat (esim. vapaaehtoisten sopimusten pohjalta) investoineet saavuttaakseen alhaisimman mahdollisen hiilen käytön, saisivat laskennalliseksi päästöarvokseen "nolla" – ja tehtaat, jotka ylittävät laskennallisen minimin, saisivat oikeudenmukaisen maksuosuuden ylittävältä osalta.

Näin syntyisi teollisuutta kannustava mekanismi, jossa hiilen käytön vähentämiseen tähtäävä prosessin tehostaminen palkitaan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *