EU lisää jäsenmaiden avoimuutta ympäristökysymyksissä

29.5.2002

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään toisessa käsittelyssä direktiivin, joka antaa kansalaiselle oikeuden kaikissa jäsenmaissa saada viranomaisten hallussa olevaa ympäristöä koskevaa tietoa.

Direktiivi herätti etukäteen huomiota, kun parlamentin ja neuvoston brittiläiset edustajat katsoivat yllättäen, että direktiivi vaarantaa viranomaisten ylläpitämän maksullisen sää- ja karttapalveluiden toiminnan.

"Olen ollut koko käsittelyn ajan vahvasti sen kannalla, että viranomaistiedon on oltava ilmaista", muistuttaa direktiivin esittelystä parlamentille vastannut edustaja Eija-Riitta Korhola. "Sen sijaan säätiedot ja karttakoordinaatit eivät alkuaankaan kuulu ympäristötiedon määritelmään ja siten esimerkiksi Ilmatieteen laitos voi rauhassa jatkaa säätietojen myymistä tiedotusvälineille."

Britit onnistuivat pudottamaan maksullisuutta määräävästä kohdasta kiellon laskuttaa viranomaisen vastaamiseen käyttämästä työajasta sekä kiellon etukäteismaksun vaatimisesta. Erityisesti jälkimmäinen oli brittien huolena. "Moni onkin arvioinut, että koko brittien synnyttämä kohu sääpalvelusta ei ollutkaan varsinainen tavoite, mutta sen siivellä etukäteismaksun vaatimisen kielto saatiin putoamaan pois", Korhola toteaa. Korhola vastusti ennakkomaksuja ja vastustaa edelleen.

Korhola on kuitenkin tyytyväinen direktiivin käsittelyyn parlamentissa: teksti on parempi ja toimivampi kuin komission alkuperäinen esitys. Erityisen arvokas on Korholan ehdottama uusi artikla, joka velvoittaa viranomaiset kiinnittämään huomiota jaetun tiedon laatuun. Komission ehdotuksesta laatua koskevat määräykset puuttuivat. Parlamentti tuki Korholaa tässäkin.

Direktiivi antaa kansalaisille oikeuden pyytää viranomaisten hallussa olevaa tietoa ja viranomaiset velvoitetaan vastaamaan pyyntöön määräajan kuluessa. Edelleen viranomaiset velvoitetaan saattamaan tietoa kansalaisten saataville esimerkiksi internetin välityksellä. "EU:n edistyksellinen ympäristöpolitiikka voi toimia vain, jos sitä toteutetaan avoimesti", Korhola sanoo.

"Kestävän kehityksen edellyttämät olosuhteet saadaan aikaan vain, kun aloitamme laittamalla kansalaisen ympäristöpolitiikkamme keskipisteeseen", Korhola muistuttaa. Sama ajatus on jo ympäristöä ja kehitystä koskevan Rion julistuksen 10. periaatteessa vuodelta 1992.

Suomessa direktiivi ei aiheuta suuria muutoksia, mutta saattaa kyllä suomalaiset yritykset oikeudenmukaisempaan asemaan esimerkiksi Välimeren maissa toimivien kilpailijoidensa kanssa, jotka tähän asti ovat kyenneet pitämään salassa huomattavasti enemmän viranomaisille antamaansa tietoa.

Direktiivi siirtyy nyt neuvoston toiseen käsittelyyn ja sen jälkeen mahdolliseen sovitteluun. Direktiivin odotetaan astuvan voimaan kuluvan vuoden lopulla.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *