Kristillisdemokraatit europarlamentissa Israel-boikottia vastaan

9.4.2002

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona Strasbourgissa Lähi-Idän tilannetta koskevasta päätöslauselmasta, jossa se pyysi komissiolta EU:n ja Israelin välisen Euro-Välimeri-assosiaatiosopimuksen jäädyttämistä. Kiistanalainen päätöslauselma hyväksyttiin äänin 269-208, 22 edustajan äänestäessä tyhjää. Samalla parlamentti suositteli myös asevientikieltoa Israeliin ja palestiinalaisten alueelle.

Kristillisdemokraattien ja konservatiivien EPP-ED-ryhmä äänesti päätöslauselman hyväksymistä vastaan, koska sitä pidettiin yksipuolisena. Ryhmän puheenjohtaja Hans-Gert Pöttering vetosi parlamenttiin äänestyksen lykkäämiseksi, jotta saataisiin aikaan tasapainoisempi päätöslauselma. "Harvoin olemme keskustelleet niin perusteellisesti keskenämme, tuoden poliittiset, historialliset ja moraaliset perusteet esiin." "Me suhtaudumme hyvin kriittisesti pääministeri Sharonin politiikkaan. Mutta tässä päätöslauselmassa sietäisi lukea esimerkiksi myös, että Arafatin pitäisi kerrankin käskeä arabiaksi maanmiehiään lopettamaan itsemurhaterrorin." Pöttering huomautti myös paikalla olleelle komissaari Nielsonille, että ryhmällä olisi kysymyksiä myös niiden rahojen käytöstä, jotka menevät palestiinalaisille. "Niitähän ei tässä päätöslauselmassa mainita, monia muita kyllä."

Päätöslauselmaa vastaa äänestänyt MEP Eija-Riitta Korhola pitää parlamentin kantaa vaarallisena sen yksipuolisuuden vuoksi. "Emme voi hyväksyä Israelilta siviileihin kohdistettuja voimakeinoja ja väkivaltaa. Mutta ihmettelen suuresti, miten ollaan ajamassa nurkkaan vain toinen osapuoli tilanteessa, jossa molempien syyllisyydestä on selvää näyttöä. On outoa, ettei parlamentti samalla vaadi palestiinalaisille annetun tuen jäädyttämistä, vaikka on olemassa selvät todisteet siitä, että Arafat itse on yllyttänyt terrori-iskuihin. Pelkään, että tällainen tulos ruokkii antisemitistisiä asenteita Euroopassa."

Korholan mielestä länsimaiselta terrorismin vastaiselta taistelulta putoaa pohja pois, ellei palestiinlaisten itsemurhaiskuja tuomita yksiselitteisesti terrorismina. Itsemurhaiskut ovat kaunisteleva sana tilanteessa, jossa hyökkäykset suuntautuvat tarkoituksellisesti viattomiin siviileihin ja joista iskuntekijöiden perheille maksetaan korvausta.

Äänestyksen jälkeen Korholalla oli mahdollisuus keskustella Israelin suurlähettiläs Victor Harelin kanssa, joka puhui europarlamentin Israel-ryhmän järjestämässä tilaisuudesssa. Harel pahoitteli median yksipuolisuutta Lähi-Idän tilanteesta uutisoitaessa: "Me olemme kutsuneet toimittajia ja kameroita paikalle todistamaan, kun ambulanssista on löytynyt haavoittuneiden sijasta terroristien aseita, mutta jostakin syystä näitä otoksia ei mediassa nähdä."

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *