Energiapäätökset on tehtävä ilmastomuutoksen ehdoilla

21.4.2002

Lyhennelmä 22.4.2002 SAK:n teollisuusalojen neuvottelukunnan seminaarissa "Monipuolinen energiaratkaisu 2002" pidetystä puheesta
"Ilmastomuutos ja Suomen energiaratkaisu"

"Mitä suomalaisessa energiapolitiikassa päätetäänkin, tulevaisuutemme ylivoimaisesti suurin uhka on ilmaston lämpeneminen. Tämä uhka torjutaan vain taittamalla kasvihuonekaasupäästöjen voimakas kasvu", muistuttaa europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kd). Korhola puhui maanantaina SAK:n teollisuusalojen neuvottelukunnan energiaseminaarissa.

Korholan mukaan ydinvoimakeskustelua on käyty asian vierestä. "Älyllistä rehellisyyttä olisi päättää suoraan, kuinka suuri osuus Suomen energiantuotannosta perustuu ydinvoimaan, mikä on sillä tuotetun sähkön määrä ja kuinka pitkään ydinvoimaa käytetään. Ratkaisu olisi periaatteessa sama kuin Saksassa ja Ruotsissa. Näin ydinvoiman käytölle olisi Suomessakin selvä takaraja ja energian tuottajilla selvä tieto siitä, että vaihtoehtoja on kehitettävä."

"Samalla eduskunta joutuisi ottamaan kantaa myös olemassaolevan ja Venäjältä tuodun ydinvoiman käyttöön. Epäolennainen keskustelu viidennestä reaktorista on mahdollistanut tilanteen, jossa edustaja voi käytännössä yhtäaikaa vastustaa ydinvoimaa ja kannattaa sitä."

"Ydinjäteongelma meillä jo on. Puolestamme on jo valittu ja meidän on valittava tästä eteenpäin. Kysymys 'kyllä vai ei' ydinvoimalle on tässä tilanteessa turhauttava. Otamme valtavan riskin, jos päästämme asiat etenemään väärässä järjestyksessä. Hiilidioksidipäästömme nousevat useita miljoonia tonneja yli tavoitetason, jos vaihtoehtojen puutteessa sähkötuotannon kasvu tehdään fossiilisilla polttoaineilla", Korhola arvioi.

Korhola ihmettelee maakaasulle energiakeskustelussa usein annettua viatonta asemaa. "Maakaasu on fossiilinen, uusiutumaton polttoaine. Poltettaessa se on kivihiiltä tai öljyä puhtaampi, mutta jos tuotantovaiheen päästöt lasketaan mukaan, maakaasu on jo lähellä muita fossiilisia polttoaineita. Kun ydinvoiman kohdalla vaaditaan tarkasteltavaksi koko prosessia uraanin louhinnasta lähtien, on kohtuullista vaatia samaa arviointia maakaasulle. Ikiroudan alueella maakaasun poraus ja kuljetus aiheuttavat jo nyt ennennäkemättömiä ekokatastrofeja."

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *