EU palvelee vitamiinien ja ravintolisien käyttäjiä

11.3.2002

Arvoisa puhemies,

Aluksi haluan lämpimästi kiittää esittelijä Emilia Mülleriä, joka on hoitanut tehtäväänsä vaikeissa olosuhteissa; monet kollegoista ovat joutuneet kokemaan suhteetonta kiusaamista ja haitantekoa tahoilta, jotka ovat naamioituneet hyväntekijöiksi ja sairaiden puolustajiksi. Oma yksityinen sähköpostiosoitteeni on saanut ottaa vastaan tuhansia, pahimmillaan jopa kahdeksan tuhatta turhaa viestiä yhdessä päivässä. Kansalaismielipiteestä ei toki ole enää kysymys silloin kun yksi ja sama ihminen on lähettänyt 900 viestiä saman päivän aikana; se on yksinkertaisesti rikollista häirintää. Voin vain kuvitella, millaista kollega Müllerin työ on ollut. Parlamentin olisi jo tätä tapausta varten, mutta erityisesti tulevaan varautuen tutkittava kansallisten parlamenttien käytäntöjä, joilla jäsenten koskemattomuus, turvallisuus ja työrauha voidaan taata.

Kaikki tämä häirintä ja ihmisten masinoiminen mielipiteenilmaisuun on ollut aivan turhaa. Kyseessä on ennemminkin näyttänyt olevan yksityisen liiketoiminnan häikäilemätön markkinointikampanja, jolla ei ole edes ajateltu vaikuttaa parlamentin työhön – luultavasti myös kampanjan liikkeellelaittaja on itsekin sen tiennyt: vaihtoehtoisia ja vitamiinihoitoja ei EU:ssa kielletä eikä estetä. Itselleni on herännyt monta kertaa yksinkertainen ajatus: väline on viesti. Jos keinot meidän vaikuttamiseemme ovat olleet rikolliset, on vaikea vakuuttua niiden takana olevan asiankaan vilpittömyydestä.

Direktiivin kaksi ensisijaista tarkoitusta ovat kansallisen lainsäädännön lähentäminen niin, että voidaan luoda ravintolisien sisämarkkinat ja toisaalta synnyttää asianmukainen kuluttajansuojan taso kaikissa jäsenmaissa. Siksi tämän direktiivin myötä ravintolisät määritellään asianmukaisesti, suoritetaan kaikkien ainesosien tieteellinen arviointi, määritetään kuluttajien saamaa tietoa ja merkintöjä koskevat vaatimukset, kehitetään laatua koskevat standardit ja taataan riittävä valvonta. Rehellisten toimijoiden kannalta kaikki edellämainittu pitäisi olla täysin hyväksyttävissä ja jopa välittömästi heidän etunsa.

Samalla kun direktiivin avulla taataan kaikkien valmistajien pääsy markkinoille, on parlamentti halunnut erityisesti ottaa huomioon pienten valmistajien ongelmat. Siksi parlamentti haluaa omassa kompromissiesityksessään pidentää neuvoston yhteisessä kannassa esitetyn 18 kuukauden määräajan 30 kuukauteen.

Arvoisa puhemies,

näillä edellytyksillä en näe mitään syytä hylätä yhteistä kantaa.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *