Maahanmuuttajat otettava mukaan toteuttamaan kotouttamisohjelmia

9.11.2001

"EU:ssa olisi sovittava erityisistä lainoista maahanmuuttajien yritystoimintaa varten naisyrittäjälainoja vastaavalla tavalla", Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola ehdottaa. Lisäksi Korhola ehdottaa, että maahanmuuttajat otettaisiin mukaan osallistumaan kotouttamiseen tähtäävien ohjelmien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

"Se voisi olla kotouttamisohjelmien onnistumisen yksi avaintekijä", Korhola arvioi. "Valitettavan usein maahanmuuttajat kokevat kuitenkin, että ohjelmat hyödyttävät vain niitä järjestäviä maan oman väestön jäseniä; edes ohjelmien toteutusta ei ole useinkaan annettu maahanmuuttajien tehtäväksi."

Sisä- ja oikeusasioista vastaava komissaari António Vitorino lupasi, että komissio ottaa Korholan aloitteet mukaan komission toimintasuunnitelmaan. Komissio pohtii parhaillaan uusien ehdotusten tekemistä vuonna 2002 maahanmuuttajien kotouttamisen edistämiseksi. Korholan aloitteiden käytännön toteutus edellyttää vielä kuitenkin parlamentin ja neuvoston hyväksyntää sen lisäksi, että asiasta vastaava komissaari nyt näyttää vihreää valoa.

Korholan aloitteet ovat syntyneet Kristillisdemokraattien maahanmuuttajatyöryhmässä käytyjen keskustelujen pohjalta. Työryhmään osallistuu myös maahanmuuttajia. Kristillisdemokraatit rekrytoivat viime vuoden kunnallisvaaleissa useita maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita ja monissa kunnissa näitä tuli myös valituksi valtuustoihin.

Uusrasismia myös suomalaisessa hallinnossa

"Ylittämättömän erilaisuuden myytti on kumottava ottamalla maahanmuuttajat itse suunnittelemaan ja toteuttamaan kotoutukseen tähtääviä ohjelmia", Korhola muistuttaa. Suomessa ei näin useinkaan ole. "Siksi voi sanoa, että suomalaisessa hallinnossa on uusrasismia, hyvästä tahdosta huolimatta."

"Paitsi ideologiana ja toimintana rasismi ilmenee myös tahattomina olosuhteina. Näin on usein hallinnon hankkeissa. Rasismin torjunta onkin järkevintä aloittaa rakenteita muuttamalla."

"Jos rasismin vastaista ja kotouttamiseen tähtäävää työtä ei voida antaa myös maahanmuuttajien itsensä hoidettavaksi, sellaiset ohjelmat käytännössä vain vahvistavat rasismia ja siihen liittyviä asenteita", Korhola sanoi.

Korhola puhui Kristillisdemokraattien maahanmuuttajaryhmän tilaisuudessa Helsingissä lauantaina.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *