Yhteistyö aseellisissa selkkauksissa osallisina olevien AKT-maiden kanssa

24.10.2000

Arvoisa puhemies,

Mietinnön esittelijää ja valmistelijaa on syytä onnitella suurella viisaudella tehdystä työstä. Näin hyvä esitys suorastaan huutaa tulla toteutetuksi myös käytännössä, ja meidän on parasta politiikoillamme sitoutua siihen kaikin voimin, myös oman etumme tähden.

Mietintö toteaa aivan oikein oman painoarvomme monien AKT-maiden suurimpana avunantajana, mikä seikka ei vielä riittävästi heijastu poliittisella tasolla konfliktien ratkaisussa. Tätä on pidettävä toimiemme lähtökohtana. Siksi toivotan tervetulleeksi sen, että mietintö puhuu positiivisen ehdollistamisen tärkeydestä hyvällä itsetunnolla. Siihen on syytäkin.

Kriisien profiili on viime vuosikymmeninä ratkaisevasti muuttunut. YK, joka on alunperin perustettu valtioidenvälisiä konflikteja varten, on vasta hakemassa otetta yhä yleistyvien valtioiden sisäisten kriisien hallinnasta.Tästä syystä EU :lla taloudellisena ja poliittisena yhteistyökumppanina on erityisesti juuri nyt suuri vastuu ja myös suuret mahdollisuudet vaikuttaa tilanteeseen.

Maailmanlaajuinen trendi näyttää olevan, että yhä useammilla selkkauksilla on uskonnollinen ulottuvuus: Kosovo, Tsetsenia, Etelä-Sudan, Pohjois-Irlanti, Itä-Timor, Sri Lanka, Nigeria, Kashmir ja yhtenä viime aikojen pahimmista Indonesian Molukit.

Lännessä tätä ei ole täysin tajuttu. Meillä ajatellaan helposti, että uskonnon ollessa kyseessä ollaan tekemisissä yksityisasian kanssa. Mutta näissä maissa uskonnollisia jännitteitä on käytetty poliittisiin tarkoituksiin.

Arvoisa puhemies,

tämän kipeän ongelman ratkaisuun tarvitaan välineitä. Yksi tärkeä tavoite olisi mielestäni luoda uskonnollisiin jännitteisiin erikoistuvan, EU:lle raportoivan ihmisoikeustarkkailijan tai ihmisoikeusasiamiehen tehtävä. EU:n olisi myös määrätietoisesti ja systemaattisesti painostettava hallituksia sallimaan kansainvälisten ihmisoikeustarkkailijoiden pääsy sotaa käyviin maihin tekemään tasapuolisen ja neutraalin tutkimuksen konflikteista. Meidän on myös käytettävä hyväksemme mahdollisuuttamme vaatia, että hallitusten olisi aina sitouduttava turvaamaan humanitaarisen avun pääsy alueille.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *