He haisevat

Heillä ei ole intuitiota. He ajattelevat kaavamaisesti. He eivät osaa käsitellä tunteitaan. Seksin hienomotoriikasta he eivät ymmärrä mitään. He ovat eksyksissä identiteettinsä kanssa. He pukeutuvat surkeasti. He haisevat.

Jos puhuisin näin mistä tahansa vähemmistöistä, etnisistä ryhmistä, kokonaisista roduista tai vaikkapa eläimistä, olisin jo tehnyt kuolemansynnin. Naisista puhumattakaan – sitä ei uskalla edes ajatella. Mutta puolesta ihmiskuntaa saa sanoa, mitä ikinä huvittaa.

Miksi miestä koskevia stereotypioita saa laukoa niin huolettomasti? Saa tehdä miten hurjia yleistyksiä tahansa, ja tiedostavan älykön maine vain kasvaa.

Jos naisyksilö valitsee sukkiensa värin väärin tai pomoilee taitamattomasti, kysymys on yhden ihmisen tragediasta. Sukupuoli on siinä tapauksessa satunnainen ominaisuus.

Miesyksilön kohdalla vastaavat erheet ovat jalkoväliin palautuvia kiinteitä ominaisuuksia. Ne kertovat meille millainen suomalainen mies on.

Ei tämä ole koko totuus, tiedän sen, mutta riittävän silmiinpistävä seikka se on. Viime vuoden sosiologinen hitti oli suomalaisen miehen kurjuuskuvailu. Loppuvuodesta laajat vuodatukset alkoivat jo toistaa itseään, enää kilpailtiin vain ilmaisujen mehukkuudesta.

Voisiko vastaavanlaisia tutkimuksia tehdä naisista, kenenkään protestoimatta? Minä epäilen.

Yleistyksillä on toki kiistatonta arvoakin. Maailmalla liikkuessa voi olla hyvä tuntea niin sanottu japanilainen, saksalainen tai amerikkalainen luonne. Sen sijaan en ole vakuuttunut ihmisluonteen ominaisuuksien jyrkän kahtiajaon hyödyllisyydestä.

Miksi nähdä kaikki se vaiva ja uuttaa miehestä esiin “miehiset” ominaisuudet ja naisesta “naiselliset” vain joutuaksemme toteamaan, ettei kukaan mahdu karikatyyriin. Loppuaika kuluu ominaisuuksien uusjaossa, sen selvittämisessä kuinka paljon miehessä on naisominaisuuksia tai päinvastoin.

Nykyisen mies-naiskeskustelun piirteet harmittavat minua. En tiedä olenko enemmän pahoillani miehen puolesta vai omasta puolestani. Minulla on alkukantainen – ehkä jo perverssi – tarve tuntea kunnioitusta miessukupuolta kohtaan.

Ei pelkästään sitä yhtä miestä, rassukoiden joukosta seulottua poikkeusyksilöä kohtaan vaan miestä yleensä. Puhtaasti nautinnollisista syistä, elämänilon vuoksi, ja naiseudenkin.

Vihreä Lanka, helmikuu -95

Share Button

27 kommenttia artikkeliin “He haisevat

 1. These are in fact impressive ideas in on the topic of blogging. You have touched some good factors here. Any way keep up wrinting.

 2. Nice post. I was checking continuously this blog and I am inspired!Very useful info particularly the last phase I handle suchinfo a lot. I used to be seeking this certain information fora long time. Thanks and best of luck.

 3. Thanks for the good writeup. It if truth be told used to be a enjoyment account it.Look complex to far added agreeable from you! However, howcould we keep up a correspondence?

 4. Xoilac Tv Trực Tiếp Bóng Đá xem mu west hamĐội tuyển chọn Việt Nam chỉ cần một kết trái hòa có bàn thắng để lần thứ hai góp mặt trên World Cup futsal. Nhưng, để làm được như vậy

 5. Go travelling parlodel coupons Alonso’s relationship with McLaren, when he was team-mates with Lewis Hamilton in 2007, was famously turbulent, and the ructions led to him leaving the team just one year into a three-year contract.

 6. Hi! I know this is kind of off topic but I was wonderingif you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?I’m using the same blog platform as yours and I’m havingproblems finding one? Thanks a lot!

 7. Hello my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and include almost all vital infos.I’d like to peer extra posts like this .

 8. You could definitely see your enthusiasm within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 9. I?m not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

 10. I like the helpful information you provide in your articles.I’ll bookmark your blog and check again here regularly.I am quite sure I’ll learn lots of new stuff right here!Good luck for the next!My blog :: Melina

 11. I blog often and I genuinely appreciate your content. This article has really peaked my interest. I am going to book mark your blog and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed as well.

 12. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I?ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I?ll definitely return.

 13. I do believe all of the ideas you have offered to your post. They’re really convincing and can certainly work. Still, the posts are very short for novices. May you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 14. I just like the valuable information you supply for your articles.I’ll bookmark your blog and test once more right here frequently.I’m reasonably sure I’ll learn plenty of new stuff right here!Good luck for the following!

 15. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried itin two different browsers and both show the same results.

 16. Hello there! I could have sworn Iíve been to this blog before but after going through many of the posts I realized itís new to me. Anyways, Iím certainly happy I stumbled upon it and Iíll be book-marking it and checking back regularly!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *