REACH-kompromissi on parempi ratkaisu kuin jäädä vaille kemikaaliasetusta

15.11.2005

Korhola: Esityksen vastustajat riskeeraavat kemikaaliturvallisuuden

Parlamentin suurimpien ryhmien kompromissi REACHista tulisi nähdä pikemminkin kemikaaliasetuksen pelastamisena kuin sen vesittämisenä, sanoo MEP Eija-Riitta Korhola (kok) Strasbourgissa. Hänen mukaansa rekisteröintiä koskevan kompromissin kaataminen tukee lähinnä niiden tavoitteita, jotka eivät halua kemikaaliasetusta lainkaan. "On muistettava, että kompromissi parantaa osin tuntuvasti komission esitystä. Samalla se on niin lähellä puheenjohtajamaan Britannian kantaa, että tilanne antaa meille aitoa toivoa pääsemisestä sopuun, jolla parannetaan kansalaisten turvallisuutta. REACHin saaminen on selkeä parannus nykytilanteesta. Myös Suomi on ilmaissut tukensa kompromissitulokselle."

"Siksi pahoittelen kampanjoita, joissa on levitetty väärää tietoa saavutetusta sopimuksesta ja masinoitu kansalaisia mm. spämmikampanjaan. Ei mietinnön raportööri ja kompromissin laatija ole yhdessä viikossa muuttunut ympäristöihmisestä teollisuusmieheksi. En myöskään minä itse. Koen tässä yhteydessä tapahtuneen leimaamisen epäreiluksi", Korhola sanoo.

Julkisuudessa on esitetty myös virheellistä tietoa, jonka mukaan Euroopan paperiteollisuus CEPI kannattaisi ympäristövaliokunnan esitystä REACHista. Viime viikolla CEPIn ja kansainvälisen WWF:n yhteinen tiedote osoittaa, että ne odottavat täysistuntoon kompromissitulosta, jossa parlamentin kolmen valiokunnan näkemykset tulisivat huomioiduksi. "Tähän kansainvälisen WWF:n ilmaisemaan kantaan yhdyn – ja se ei ole sama kuin Suomen WWF:n lanseeraama kampanja", Korhola korostaa.

Korhola pitää myönteisenä, että kompromissiesitys laittaa teollisuudelle vastuun sen käyttämien kemikaalien turvallisuudesta. Se myös lisää pakollisten testien määrää ja sisältää korvausperiaatteen. Toisin kuin julkisuudessa väitetään, kompromissi ei rajoitu 1-10 tonnin kategoriassa 10 %:iin. 10-100 tonnin kategoriassa esitetyt poikkeukset eivät heikennä systeemiä, koska teollisuudelle on jätetty velvoite todistaa riittävä kontrolli. Samalla tulos helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten asemaa.

"Olemme saavuttamassa tasapainon toisaalta ihmisten terveyden ja ympäristön välillä, toisaalta kilpailukyvyn välillä. Kun parannamme turvallisuutta, on tärkeää olla murentamatta sitä toisesta päästä, sosiaalisen turvallisuuden kustannuksella."

——

Lisätietoja Eija-Riitta Korhola gsm. 040-5360326, +33.388175472
avustaja Miikka Nieminen gsm. +32.473392288

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *