Korhola: Europarlamentti sisällytti tupakkatuotteiden kemikaalit REACHiin

16.11.2005

Euroopan parlamentti äänesti torstaina kemikaaliasetus REACHin sisällöstä ja hyväksyi äänestyksessä esitykset, joiden tarkoituksena on velvoittaa tupakan valmistajia ja maahantuojia testaamaan ja rekisteröimään tupakkatuotteissa käytetyt kemikaalit.

MEP Eija-Riitta Korholan yhdessä ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Karl-Heinz Florenzin kanssa esittämät muutokset merkitsevät ankaraa rasitetta tupakkateollisuudelle, jos ne päätyvät lopulliseen asetukseen.

Tupakansavun tiedetään sisältävän yli 4800 ainesosaa, joista yli 70 pidetään syöpää aiheuttavina. Nyt parlamentti hyväksyi tupakansavussa olevat kemikaalit REACH-menettelyn piiriin.

"Koska edes nykyinen voimassaoleva tupakkatuotteita koskeva direktiivi ei sitovasti velvoita valmistajia selvittämään ainesosia, oli syytä saada ne REACHin piiriin. Korostamme, ettemme ole kieltämässä tupakkaa mutta sen kemikaaleista ja yhdisteistä on saatava enemmän tietoa." Korholan mukaan tupakka on kemikaaliasetuksen kannalta olennainen jos kemikaaliturvallisuudesta ollaan huolestuneita – tupakka tappaa enemmän kuin liikenneonnettomuudet ja väkivalta.

"Kollega Hassin esittämä väite siitä, että esitys olisi vain teollisuuden juonima savuverho suuntaamaan huomiota kemikaaleista pois, on outoa konspiraatioteoriaa ja täysin väärä. Sen näkee siitäkin, että tupakan kemikaalien liittämistä REACHiin vastusti jyrkimmin saksalaisten teollisuussiipi", Korhola painottaa.        

"Nyt jää nähtäväksi, miten helposti tupakkateollisuus saa luvan tappavien kemikaalien käyttöön", Korhola sanoo.

Kemikaaliasetus kuuluu yhteispäätösmenettelyn piiriin. Seuraavaksi odotetaan neuvoston kannanmuodostusta parlamentin esitykseen.

Lisätietoja:

Eija-Riitta Korhola, 040 536 0326
avustaja Miikka Nieminen, + 32 473 39 22 88
avustaja Laura Rissanen, +32 473 640 963

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *