Tämä blogisarja on päivittäistä reflektointia ja irtiottoja ev.lut.seurakuntien joulukalenterin tekstien pohjalta. Varsinaisen joulukalenterin tekstit on laatinut kirjailija Antti Nylén. Tässä linkissä kerron, miksi aloin kirjoittaa varjokalenteria.
8. luukku: Biologinen fakta: ihminen on eläin. Teologinen fakta: Jumala tuli eläimeksi.
MITÄ SE ON: Jumalan inkarnaatio, lihaksituleminen, merkitsee sitä, että kristinusko on skandaali.
Biologisesta näkökulmasta on perusteltua sanoa, että ihminen on eläin. Homo sapiens kuuluu eläinkuntaan, nisäkkäisiin, kädellisiin ja ihmisapinoihin.
Tämän faktan toteaminen joulukalenterissa ei ole mikään uskontunnustus vaan jouluevankeliumin tarkastelua biologian näkökulmasta. Tämä näkökulma on ilman muuta rajallinen tapa tarkastella ihmistä, mutta ehkä se silti avaa jotakin huomionarvoista.
Jos taas otamme ihmisen tarkasteluun filosofisesta näkökulmasta, saadaan lisää eri vaihtoehtoja. Antiikissa esimerkiksi Platon oli määritellyt ihmisen höyhenettömäksi kaksijalkaiseksi. Kun kyynikkona tunnettu Diogenes heitti Platonin jalkoihin kynityn kanan ”siinä sinulle ihminen”, Platon täydensi määritelmäänsä höyhenetön kaksijalkainen, jolla on litteät kynnet. Aristoteles katsoi puolestaan, että kehittynyt päättelykykymme ja kyky itsetarkkailuun ja tulevaisuuden suunnitteluun oli se, mikä teki ihmisestä ihmisen, ja siksi hän määritteli ihmisen rationaaliseksi eläimeksi. Ihminen on määritelty myös sosiaaliseksi eläimeksi tai moraaliseksi olennoksi. Homo faber -määritelmä korosti ihmisen kykyä valmistaa ja käyttää kehittyneitä työkaluja, homo ludens taas sitä, että osaamme leikkiä ja viljellä huumoria. Nämä opin aikoinaan filosofian luennoilla.
Kristillisestä näkökulmasta ihminen on ruumis, sielu ja henki samanaikaisesti. Ei ole perusteltua yrittää sanoa, mikä ihminen on pohjimmiltaan. Hän on kaikkea tätä, kun hänet luotiin Jumalan kuvaksi luomistyön huipennuksena: ”Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme.”
Tämän luukun teksti on synnyttänyt eniten tuohtunutta palautetta. Jumalako olisi syntynyt eläimeksi? Kalenterin kirjoittaja suoritti lauseloogisen päättelyn, ja postuloi virheettömästi seikan koskevan myös ihmiseksi tullutta Jumalaa.
On hyvä, että ajatus hieman loukkaa. Sitten ehkä ymmärrämme myös niitä uskontoja, joita ylipäätään loukkaa se ajatus, että Jumala voisi alentua ihmisen tasolle materiaaliseen todellisuuteen ja historian henkilöksi. Näinkö alas Kaikkivaltias Luoja muka tulisi?
Mutta alas hän tuli, alemmas kuin moni tajuaakaan. Myötätunnosta ja rakkaudesta synnin haavoittamaa ihmiskuntaa kohtaan hän otti ihmisen osan. Vanhan Testamentin kuuluisimmassa messiasprofetiassa se sanotaan vielä raadollisemmin: ”Mutta minä olen maan mato, en enää ihminen, olen kansani hylkäämä, ihmisten pilkka.” (Psalmi 22:7) Kaikkivaltiaan suostuminen heikoksi ja voimattomaksi uhriksi on skandaali. Mutta tekemällä sen hän mursi pimeyden vallan.
Koko kristinusko on skandaali. Filosofi Kierkegaard sanoi, että ”kristillisyys Uudessa Testamentissa ei ole mitään muuta kuin puhdas skandaali.”
Musiikkisuosituksena klassikko Niin alhaalla ei kukaan kulje, ettei siellä Jeesus ois
Maanantaina 9.12. avaan yhdeksännen luukun.