1 yö vaaleihin – paljon palautetta ja keskusteluja

8.6.2024

Vaikka vaalit ovat erittäin rankkaa aikaa, tämä on myös erittäin kivaa, koska ihmiset tulevat keskustelemaan niin estotta. Suomalainen ujous on hetken poissa, puolin ja toisin. Kesän lämpö tekee osansa, osansa poliittisen kuluttajan juhlat.

Kuten olen sanonut, taito kampanjoida on aivan eri asia kuin taito olla hyvä lainsäätäjä. En ole hyvä kampanjoimaan mutta olen hyvä ajattelemaan ja arvaamaan, mitä tapahtuu – ja se auttaa lainsäädännössä. Kampanjakömpelyydestäni huolimatta haluan kiittää kaikkia teitä ihmisiä, jotka olette tulleet vaalitoreilla ja kohtaamispaikoille juttelemaan. Tämä on ollut hienoa ja olen taas oppinut paljon. Tänään lippu liehui viimeisen kerran. 

Parina viime päivänä olen kirjoittanut kaivostoiminnasta, ja siihen on reagoitu Twitterissä paljon. EU-politiikkaan se liittyy vain osin, ja enemmän on Suomen omasta naiiviudesta kyse. EU:n uusi kaivosasetus on nyt vain yksinkertaisesti tehnyt Suomi-neidon hyväksikäytön erittäin helpoksi. Kansallisten poliitikkojemme pitäisi reagoida siihen mahdollisimman pian, ellemme tietoisesti sitten halua, että neidolta saa halvalla.

En ymmärrä. En vain ymmärrä.

Martin Paasi, joka muuten saattaa olla huomenna uusi kansanedustaja, jos Susanne Päivärinta valitaan europarlamenttiin, kirjoitti viime syksynä Twitterissä:

”Ajatelkaa, jos Norja 70-luvulla olisi ollut pakotettu antamaan öljyvarantonsa ilmaiseksi pois öljyntuottajayhtiöille ilman ympäristöhaittojen ehkäisyn vaadetta. Ei olisi 1 500 miljardin (luit oikein) öljyrahastoa, eikä puhtaita vuonoja Norjassa. Näin useat Mepit aikovat kuitenkin huomenna äänestää EU:n Parlamentissa Suomen (EU:n ainoiden) akkuraaka-aineiden hyödyntämisen osalta. Koska EU:n huoltovarmuus. Eli: – Parlamentissa äänestetään (ylikansallisesta) Direktiivistä huomenna torstaina 14.9.2023 – Ulkomaiset kaivostoimijat saisivat oikeuden kaivostoimintaan Suomessa löysennetyllä ympäristönsuojelulla ja nopeutetulla luvituksella. – Kaivoslupaa ei voisi evätä esim. siksi, että kaivostoiminta olisi haitallista ympäristölle. – Luontodirektiiveistä toissijaisia yleiselle edulle. – Taustalla EU:n huoltovarmuusajattelu – Suomi kun on Euroopan ainoa maa, jonka maaperässä on kaikkia akkumetalleja – Eduskunnan Suuri valiokunta siunasi Komission ehdotuksen jo kesäkuussa – Nyt torstaina äänestys EU Parlamentissa Yhdysvalloissa kaivokset maksavat 21% veroa metallien arvosta, Norja verottaa öljyntuottajilta 78% tuotoista. Jopa kehitysmaissa raaka-aine vientiä verotetaan. Suomessa on 0,6% kaivosvero ja lisäksi annetaan sähkövero anteeksi… Maa-aines kuuluu kaikille Suomalaisille. Nykyisille ja kaikille tuleville, vielä syntymättömille sukupolville. Suomalaista raaka-ainetta on verotettava ja verotuloilla tehtävä raaka-aine rahasto – kuten Norjan öljyrahasto. Lisäksi vielä siten, että vaadimme, että suomalaisia akkumetalleja ei suomesta viedä kuin jalostettuina (valmiina akkuina, yms.), jolloin vero kohdistuu arvokkaampaan vientiin ja tulot maksimoituvat. Huomenna aiheesta lisää #rahapodi:ssa – olkoonkin, että siinä kohtaa kohtalomme on siunattu.”

Tälle täytyy tehdä jotain. Me olisimme rikas maa, jos lakkaisimme olemasta tyhmiä. Eikä tämä ole ainoa esimerkki. Voisin taas joskus kertoa tarinan vaikka turpeesta.

 

Share Button