Serbiaa koskeva vuoden 2013 edistymiskertomus

16.1.2014

Kuten moni muukin kollega, olen erittäin iloinen Serbian edistysaskeleista EU:n yhdentymisen alalla, ja äänestin raportin puolesta. Maalla on kuitenkin paljon tehtävää.

Haluaisin keskittyä ennen kaikkea yritys- ja investointi-ilmapiirin parantamiseen Serbiassa. Maa tarvitsee ulkomaalaisia investointeja kipeästi, mutta esim. eurooppalaisten yritysten on hyvin vaikeaa toimia Serbiassa. Serbian talous on kasvanut suunnattomasti viime vuosien aikana nimenomaan ulkomaalaisten investointien ja yritysilmapiirin paranemisen takia, ja Serbia on selvinnyt Euroopan talouskriisin vaikutuksista suhteellisen hyvin. Verotusta on rationalisoitu, vaihtotase on tasapainottunut, valuuttakurssi parantunut ja maalla on mukavasti valuuttavarantoja. Serbian politiikkaa näillä aloilla on parantunut huomattavasti ja pankkisektorikin toimii. Suurimpana esteenä on kuitenkin vieläkin hallinnon avoimuuden parantaminen ja korruption kitkeminen.

Yrityksen perustaminen Serbiaan on vaikeutunut hallinnollisen taakan takia, omaisuutta on vaikea rekisteröidä, ulkomaalaisten on vaikea saada lainoja, investoijia ei suojella tarpeeksi jne. Toivoisin, että seuraava raporttimme koskien Serbiaa keskittyy näihin elementteihin, ja että keskustelemme asiasta serbialaisten parlamentaarikkojen kanssa. Yhä useammat eurooppalaiset haluavat päästä Balkanin markkinoille. Elinvoimainen yksityinen sektori Serbiassa parantaa myös kansalaisten halukkuutta lähentyä Kosovon, Bosnia-Hertsegovinan ja Kroatian kanssa arkojen asioiden suhteen.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *