Komissio vastasi Korholan kysymykseen koskien seuraavan sukupolven hätänumero 112-järjestelmää EU:ssa

17.7.2013

Kirjallisesti vastattava kysymys E-006111/2013
komissiolle
työjärjestyksen 117 artikla
Eija-Riitta Korhola (PPE), Sirpa Pietikäinen (PPE) ja Petri Sarvamaa (PPE)

Aihe: Seuraavan sukupolven hätänumero 112 -järjestelmä EU:ssa

Parlamentti pyysi 5. heinäkuuta 2011 antamassaan päätöslauselmassa yleispalveluista ja hätänumerosta 112 ”rahoituksen myöntämistä innovatiivisten palvelujen (VoIP-tekniikkaan ja internet-protokollaan perustuva hätänumeron 112 käyttö) testaamista ja täytäntöönpanoa varten, sillä nämä palvelut voidaan käynnistää verkoista riippumattomien sovellusten kautta odotettaessa seuraavan sukupolven hätänumero 112 -järjestelmän luomista EU:hun” ja kehotti komissiota ”tarkastelemaan seuraavan sukupolven 112-sovellusten täytäntöönpanoa, kuten tekstiviestit, videot ja verkkoyhteisöt sekä sitä, millä tavoin tällaiset nyt kansalaisten saatavilla olevat sovellukset voidaan toteuttaa hätäpalveluviestinnässä, jotta parannetaan hätänumeron 112 käytettävyyttä ja edistetään kansalaislähtöistä hätätilanteisiin reagointia”.
Voiko komissio kertoa, sisällytetäänkö seuraavan sukupolven hätänumero 112 -palvelu seuraavaan Horisontti 2020 -työohjelmaan (Yhteiskunnalliset haasteet – osallisuutta edistävät, innovatiiviset ja turvalliset yhteiskunnat), jotta tehostetaan turvallisten, kestävien ja innovatiivisten hätäpalveluja koskevien sovellusten käyttöönottoa EU:ssa?

FI E-006111/2013 Neelie Kroesin komission puolesta antama vastaus (17.7.2013)

Komissio on parlamentin tavoin sitä mieltä, että tulevaisuuden varalle olisi valmisteltava innovatiiviset hätänumero 112 -palvelut IP-yhteyksien pohjalta. Näin Euroopan kansalaiset pääsisivät hätäpalveluihin käyttämällä samanaikaisesti ääni-, data-, kuva- ja tekstiviestintää. Komission yksiköt etsivät tämän vuoksi rahoitusmahdollisuuksia hankkeille, jotka mahdollistaisivat seuraavan sukupolven hätänumero 112 -palvelun testauksen.
Tätä aihetta voitaisiin mahdollisesti käsitellä Horisontti 2020 -ohjelman seitsemännen yhteiskunnallisen haasteen ”Turvalliset yhteiskunnat – Euroopan ja sen kansalaisten vapauden ja turvallisuuden suojaaminen” puitteissa. Komissio kylläkin tunnustaa tällaisen hankkeen mahdolliset hyödyt, mutta seuraavan sukupolven hätänumero 112 -palvelun sisällyttämiselle työohjelmaan on ensin saatava jäsenvaltioiden hyväksyntä Horisontti 2020 -ohjelmassa perustetun ohjelmakomitean kautta. Vasta tämän jälkeen komissio voi vahvistaa asian. Virallinen päätös seuraavan sukupolven hätänumero 112 -palvelun sisällyttämisestä Horisontti 2020 -ohjelmaan tehdään näin ollen vasta myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *