Euroopan ulkosuhdehallinnon organisaation ja toiminnan tarkistaminen vuonna 2013

12.6.2013

Arvoisa puhemies, kuulun niiden meppien joukkoon, joiden mielestä tarvitsemme voimakkaampaa yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Euroopan ulkosuhdehallinto on erittäin tärkeä elementti tämän tavoitteen saavuttamiseksi sekä kansalaistemme edun ajamiseksi maailmalla. Minusta oli erittäin arvokasta, että eräs kollega muistutti myös siitä, että kristittyjen vainoja pitää nostaa esiin.

Ulkosuhdehallinto on hybridi-instituutio, sen toiminnan tehokkuutta ei varmastikaan ole helppo arvioida emmekä voi odottaa kolmen vuoden jälkeen kuuta taivaalta. On kuitenkin selvää, että EU:n reagointi kriiseihin on ollut hitaampaa raskaan byrokratiamme takia. On aivan liian monta päätöksentekotasoa. Arabikevät tai Malin kriisi ovat hyviä esimerkkejä tästä.

Olen kuitenkin iloinen, että ulkosuhdehallinto on oppinut kokemuksista ja että se on instituutiona lähestynyt kansalaisyhteiskuntaa kolmansissa maissa. Olen myös hyvin tyytyväinen kuullessani, että ulkosuhdehallinnon Turkki-osaston johtaja tapasi jo viime viikolla turkkilaisia nuorisojärjestöjä.

Tarvitsemme hallinnon, joka kuuntelee ihmisiä ja vastaa heidän tarpeisiinsa. Tämän takia ulkosuhdehallinnon tilivelvollisuutta suhteessa Euroopan parlamenttiin on yhä parannettava. Sama toteamus, johon päätin puheeni viime vuonna.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *