Ruanda: Victoire Ingabiren tapaus

23.5.2013

Arvoisa puhemies, demokratia perustuu siihen, että poliittinen moniarvoisuus sallitaan, että oppositio toimii, että media ja oikeuslaitos ovat itsenäisiä ja että ihmisoikeuksia, kuten kokoontumisvapautta, kunnioitetaan. Victoire Ingabiren tapaus herättää huolen, että poliittista moniarvoisuutta ei suvaita, Ruandassa vaikka maa on siihen useaan otteeseen itse sitoutunut.

Kansalaisjärjestöt ovat ilmaisseet syvän huolensa Ingabiren oikeudenkäynnin heikkouksista. Heidän mukaansa poliittiset motiivit ovat ilmeiset. Hallituksen kritisoinnista, omien mielipiteiden ilmaisusta johtuva niin opposition edustajien, aktivistien kuin toimittajienkin häirintä ja pidätykset on aina tuomittava.

Ruandan itsenäistä oikeuslaitosta tulee kunnioittaa. Haluan kuitenkin huomauttaa, että EU–AKT-yhteistyössä Ruanda on myös sitoutunut Cotonoun sopimukseen ja EU on jo aikaisemmin sen yhteydessä nostanut esiin huolensa ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumisesta. Siksi peräänkuulutamme nyt Ruandaa tutkimaan uudelleen Ingabireä vastaan nostettuja syytteitä ja takaamaan hänelle kansainväliset kriteerit täyttävän oikeudenkäynnin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *