Radiopakina Lapin radiossa: Tuleeko tuulivoimasta vihatuin energiamuoto?

2.5.2013

Skotlantilainen kollegani järjesti äskettäin seminaarin europarlamentissa uusiutuvasta energiasta. Se oli hätähuuto: tuulivoima pilaa Skotlannin ainutlaatuisen kauneuden, emmekö me tosiaan voi mitään?

Heidän nummensa rakennetaan täyteen tuulimyllyjä, myös liian lähelle asutusta. Maaseudun maisema, tuo klassinen kulttuurimaisema tuhotaan. Tilalle tulevat melu- ja välkehaitat: diskotunnelma ympäri vuoden ja vuorokauden, ihmisille migreeniä ja univaikeuksia. Jopa päästöt nousevat, kun tuulimyllyjä pystytetään hiilidioksidia ja metaania sitoville koskemattomille soille ja kosteikoille. Päästöt nousevat myös varavoiman rakentamistarpeen vuoksi. Useimmiten tuo varavoima on fossiilista.

Satsaaminen tuulivoimaan on nostanut kymmenessä vuodessa asukkaiden sähkölaskua 63%. Merkittävä osa skoteista kärsii nyt energiaköyhyydestä kylmenevien talvien aikana. Lisäksi meneillään on Skotlannin historian suurin tulonsiirto köyhiltä rikkaille, sillä maanomistajat ottavat alueelleen mielellään tuulimyllyjä varmojen tulojen vuoksi. Turismista elävien palveluammattien harjoittajien elanto puolestaan katoaa.

Syynä on EU:n langettama uusiutuvan energian tavoite, ja sen päälle maan poliitikkojen oma ilmastohurmio.
Uusiutuva energia kuulostaa useimmista hyödylliseltä ja moraalisesti oikealta. Mutta uusiutuvassakin on tehokasta ja tehotonta, olosuhteet ratkaisevat. Tarvitsimme päättäjiemme päähän tervettä järkeä. Ajamalla uusiutuvia hinnalla millä hyvänsä tuhotaan Euroopan talous. Noiltakin energiamuodoilta on voitava odottaa kannattavuutta ja korkeaa laatua.

Koska tavoite on pakollinen, ovat keinotkin olleet sitä. Narua ei voi työntää, mutta sitä on nyt yritetty jokaisessa EU-maassa kalliiseen hintaan. Valtiot ovat satsanneet investointitukia uusiutuvaan energiaan, ja kuluttajat on pakotettu suosimaan sitä syöttötariffien avulla. Tämä on tehnyt uusiutuvan energian investoinneista Euroopassa niin houkuttelevia, että kansainvälinen teollisuus, etenkin kiinalainen, tulee tänne kilvan investoimaan. Valitettavasti niitä kiinnostaa asia juuri niin kauan kuin tukea tulee. Se tuki ei mene paikallisiin kukkaroihin ja merkitsee sitä, että Eurooppa korvaa koko ajan tehokasta energiaa tehottomalla. Kuinka sellaisen illuusion varaan voi rakentaa kestävää taloutta? Esimerkiksi Espanjan talouskriisin taustalla on uusiutuvan energioiden massiivisesta tukemisesta syntynyt valtionvelka.

Kannatan uusiutuvaa energiaa. Juuri se saa minut kriittiseksi sille väkipakolle, jolla sitä nyt ajetaan. Ongelma on, ettei runsaat tuet ole hyväksi itse uusiutuvillekaan. Koska ne saavat takuuhinnan, niiden ei tarvitse hakea aitoa kannattavuutta markkinoilta ja näin ne jäävät lapsenkenkiinsä.

Siksi olen vastustanut uusiutuvien pakollista tavoitetta siitä lähtien, kun EU-johtajat sopivat siitä vuonna 2007 tajuamatta realiteetteja. Tuon päätöksen seurauksena uusiutuvia on edistetty miettimättä lainkaan, onko se ympäristölle hyväksi. Ilmansaasteet ovat lisääntyneet, ja jalostuksen kannalta arvokasta tukkipuuta on ohjautunut suoraan polttoon. Sitä tuodaan myös EU:n ulkopuolelta meille, ja mailman suurimmat pellettimarkkinat ovat Euroopassa, jonne EU:n ulkopuolelta tuodun pelletin tuonti on kahdeksassa vuodessa kasvanut yli 700 prosenttia. Tuulivoimaa on rakennettu kalliilla sinnekin, missä ei tuule. Hurja määrä hiilivoimaa on rakenteilla uusiutuvan säätövoimaksi. Tuo rakentaminen nollaa usein ympäristöhyödyn. Kyseessä on tekopyhä ilmastoteatteri.

Tuulivoimakiima on myös Suomessa. Tukien toivossa siihen investoidaan kiireesti. On sanottu, että se on nyt jakamassa kansaa kahteen leiriin.

Eri puolilla Suomea syntyy kansanliikkeitä tuulivoimaa vastaan, ja olennaiseksi kymykseksi niissä on nousemassa laitosten sijainti. Jollemme halua siitä vihatuinta energiamuotoa, olisi kiire miettiä kokonaisssunnitelma.

Suomessa on myös hyviä tuulivoimahankkeita, joista pitäisi ottaa opiksi. Jos voimalat sijoitetaan kaatopaikkojen ja teollisuusalueiden tuntumaan, siellä ne eivät häiritse ketään. Mutta on epäoikeudenmukaista, että kaunis maaseutumme, saaristomaisemamme ja tunturiluontomme pilataan myllyillä, joiden tuotto on heikko ja ympäristöhyöty näennäinen.

Tuulivoiman sijoittamiselle tarvitaan nyt vastaavia kriteerejä kuin Ruotsissa: periaatepäätös olla tuhoamatta arvokkaiksi luokiteltuja maisematyyppejä, valtakunnallisen tason kokonaissuunnitelma sen sijaan että edetään yksittäinen hanke kerrallaan. Samoin kaivataan asutusalueille vähimmäisrajaa, jota lähemmäksi tuulivoimateollisuutta ei saa rakentaa melu- ja maisemahaittojen vuoksi. Kohtuullisia toiveita, semminkin kun hanke rahoitetaan veronmaksajien tai kuluttajien varoilla.

Share Button

2 kommenttia artikkeliin “Radiopakina Lapin radiossa: Tuleeko tuulivoimasta vihatuin energiamuoto?

 1. Terve

  Oli todella ilo lukea mielipiteesi tuulivoimalasta. Meilllä on Luvialla,Pinkjärvellä syntynyt uskallan sanoa suuri kansanliike tuulivoimaa vastaan, koska aivan alueelleme viereen on suunnitteilla 18 kpl 210m korkeita tuulivoimaloita.Asia selvisi meille vasta 3 viikkoa sitten ja tänään jätämme ns joukkomuistutuksen ( 70 kpl allekirjoituksia )kaavasta Satakuntaliittoon. Meitä on noin 140 kpl vapaa-ajan asukkaita jotka vietämme Natura -alueen ainutlaatuisessa maisemassa . Tästä meidän alueen
  (Satakuntaliitto/alue 19 Meiska) saisi pelottavan esimerkin miten nämä tuulivoimalat ovat tuhoamassa
  paratiisiamme valheellisin selvityksin. Nämä viittamasi uhkakuvat toteutuisivat kaikki Pinkjärven alueella. Toivon sydämmestäni, että jaksatte taistella tätä älytöntä tuulivoimalahuijausta vastaan. Olen käytettävissä jos haluattte lisätietoa.Muistutus jätettiin tänään Satakuntaliittoon.
  .terv.Arto Ruohola +358407748825
  ps.jos näet hyvän ystäväni Itälän Villen jossain käytävillä sano minulta terveisiä -kiitos.

  1. Kiitos palautteesta ja voimia taistelussa tuulimyllyjä vastaan. Ville on mennyt tilintarkastustuomioistuimeen ja näkyy täällä vain silloin tällöin visiiteillään. Toivottavasti annatte palautetta hallitukselle koska viime kädessä on kyse siitä että kansalaisia ei ole kuunneltu asiassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *