Komissio vastasi Korholan kysymykseen koskien lentoliikenteen huolto-, korjaus- ja tarkastuspalveluita

14.5.2013

Kirjallisesti vastattava kysymys E-003009/2013
komissiolle
työjärjestyksen 117 artikla
Eija-Riitta Korhola (PPE)

Aihe: Lentoliikenteen huolto-, korjaus- ja tarkastuspalvelut

Lentoliikenteen maailmanlaajuisten huolto-, korjaus- ja tarkastuspalvelujen markkinoiden arvo on 49,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Tällä hetkellä alkuperäiset laitevalmistajat (OEM) sekä lentoyhtiöt ja riippumattomat huolto-, korjaus- ja tarkastuspalvelujen tarjoajat jakavat markkinat keskenään. On merkkejä siitä, että jotkut (moottoreiden ja komponenttien alan) OEM-valmistajat käyttävät hyväkseen hallitsevaa asemaansa kasvattaakseen markkinaosuuttaan ja saavuttaakseen loppujen lopuksi monopoliaseman markkinoilla. Tästä aiheutuisi lopulta korkeampia kustannuksia lentoyhtiöille ja kuluttajille.
Mitä komissio aikoo tehdä lopettaakseen OEM-valmistajien kilpailunvastaiset toimet, joita ovat epäoikeudenmukaisten tai kohtuuttomien hintojen asettaminen, teknisten asiakirjojen saannin rajoittaminen, OEM-valmistajien varaosien käytön asettaminen ehdoksi takuille, lisenssisopimusten myöntäminen sekä kohtuuttomien hintojen asettaminen testauslaitteille ja työkaluille?

FI
E-003009/2013
E-003460/2013
Siim Kallasin
komission puolesta antama vastaus
(14.5.2013)

Komissio on tietoinen tästä kysymyksestä, joka luonteensa vuoksi ei rajoitu vain Euroopan teollisuuteen.
Euroopan lentoturvallisuusvirasto (EASA) avustaa komissiota tähän asiaan liittyvissä hallinnollisissa ja teknisissä kysymyksissä. Aiheen tärkeyden vuoksi EASA on toteuttanut vuosina 2009-2012 jatkuvaan lentokelpoisuuteen (ICA) liittyviä toimia ja koordinoinut ne Yhdysvaltain siviili-ilmailuviranomaisten (FAA) ja Kanadan siviili-ilmailuviranomaisten (TCCA) kanssa. Lisäksi EASA on pyrkinyt yksilöimään yhteisiä kiinnostuksen kohteita FAA:n ja TCCA:n kanssa. ICA:n saatavuus on edelleen varsin kiistanalainen asia, koska näkemykset ja mielipiteet vaihtelevat teollisuudenalasta riippuen ja koska asiaan liittyy oikeudellisia näkökohtia, kuten teollisuus- ja tekijänoikeudet. Tämän vuoksi EASA on päättänyt aloittaa kesäkuussa 2013 asiaa koskevien sääntöjen laatimisen yhdessä teollisuuden, FAA:n ja TCCA:n kanssa.
Mahdollista EU:n kilpailusääntöjen rikkomista voidaan tarkastella vain arvioimalla perusteellisesti vallitsevat olosuhteet, erityisesti markkinoiden rakenne ja sen mahdollisuus, että yhdellä tai useammalla yrityksellä on määräävä asema markkinoilla, tällaisten yritysten toiminta ja toiminnan mahdolliset perustelut. Mainitusta toiminnasta kärsineet yritykset voivat tehdä kantelun komissiolle ja/tai komissio voi päättää toimia asiassa omasta aloitteestaan.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *