Korhola: Milloin Suomessa herätään uusiutuvan energian tukiviidakon vaaroihin?

15.3.2013

Kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola puhui perjantaina Porin EU arjessa -tapahtumassa, jonka teemana oli EU ja energia. Korhola on varoitellut uusiutuvan energian tukiviidakosta jo useamman vuoden ajan. Hänen mukaansa uusiutuva energia on teoriassa kannatettava ja hyvä asia, mutta sen keinotekoinen tukeminen käy kuluttajalle aivan liian kalliiksi.

”Uusiutuvasta energiasta on tullut samankaltainen buumituote kuin biopolttoaineista aikoinaan. Ympäristöystävälliset sanat ’bio’ ja ’uusiutuva’ ovat synnyttäneet sellaisen käsityksen, että hintalappu saa olla mikä vain. Valitettavasti tulos voi olla ympäristölle päinvastainen”, Korhola toteaa.

Suomessa esimerkiksi tuulivoima ei ole vielä kilpailukykyinen verrattuna perinteisiin energiamuotoihin. Kuitenkin tätä energiamuotoa tuetaan ns. syöttötariffijärjestelmällä, joka asettaa tuulivoimalla tuotetulle sähkölle takuuhinnan. ”Näin tämänkaltainen energiamuoto ei koskaan kypsy itsenäiseksi, sillä se ei edes yritä hakea todellista kannattavuutta markkinoilta. Tämä estää todellisten markkinoiden syntymisen.”, sanoo Korhola.

Uusiutuvien tukemisesta aiheutuvat energiamarkkinoiden ongelmat vaikuttavat myös päästökaupan toimivuuteen. Korhola on Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa päästöoikeuksien huutokaupan ajoitusta (ns. backloading) koskevan komission esityksen varjoraportööri, eli hän vastaa oman poliittisen ryhmänsä kannan muodostamisesta.

Hän on kritisoinut sitä, että eurooppalaiselle teollisuudelle ja kuluttajille tulisi lisälasku komission suunnitelmista vetää päästöoikeuksia pois markkinoilta. Toteutuessaan esitys sekoittaisi energiamarkkinat ja nostaisi sähkön hintaa, joka vaikuttaisi esimerkiksi Suomen kaltaisen vientiriippuvaisen maan talouteen huomattavasti.

Lisätietoja: MEP Eija-Riitta Korhola, gsm +358 40 536 0326

Email: eija-riitta.korhola@europarl.europa.eu

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *