Hommia Heidille

13.2.2013

Nyt olisi hommia valtion omistajaohjauksesta vastaavalle ministeri Heidi Hautalalle. Mihin me tarvitsemme omistajaohjausta, ellemme siihen, että kansallisen turvallisuuden kannalta strateginen omistus pidetään suomalaisten käsissä? Ja nyt en tarkoita sinappia tai suklaata vaan sähköverkkoja.

Minut yllätti uutinen Fortumin kaavailuista myydä sähkönsiirtoliiketoimintonsa pois. Sinänsä ymmärrän, että Fortumin kaltainen yritys haluaa keskittyä ydinosaamisalueeseensa, sähköntuotantoon ja myyntiin. Sellaisesta saakin toki paremman liikevoiton, sillä sähkönsiirto on lailla säädeltyä liiketoimintaa, jonka tarkoitus ei ole tuottaa suuria voittoja vaan palvella yhteiskuntaa kustannustehokkaasti. Mutta yllätyin siitä, että uutisessa puhuttiin mahdollisuudesta myydä toiminta ulkomaiseen omistukseen.

Fortumin omien sanojen mukaan sähkönsiirto on tarjonnut “vakaan, runsaan 8 prosentin vertailukelpoisen sidotun pääoman tuoton.” Se ei kuitenkaan riitä pörssiyhtiölle, joka on etenkin päästökaupan myötä tottunut suuriin voittoihin sähköntuotannossa. Fortum sanoi tuoneensa myyntikaavailut julki, jotta asioista voidaan avoimesti keskustella.

No keskustellaan sitten. Tällaisen myynnin ei pitäisi olla Suomessa mikään läpihuutojuttu. Kysymys on periaatteellisesta huoltovarmuudesta: siirtoverkot ovat kansallisen turvallisuuden kannalta strategisia. Onko viisasta politiikkaa antaa ne vieraiden käsiin?

Valtion omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Hautalan pitäisi nyt painostaa homma kotiin. Jos kahdeksan prosenttia ei kelpaa pörssisähköyhtiölle, moni muu suomalainen taho voisi olla siitä määrästä ihan hyvillään.

Kun pankkitilillä varoilleen saa nykyään nolla prosenttia ja kun sijoituksille on usein vaikea löytää turvallista kohdetta, voisi kuvitella, että siirtoverkon omistavaan yhtiöön löytyy isänmaallisia piensijoittajia Suomesta. Uuden siirtoverkkoyhtiön voisi perustaa vaikkapa itse Fortum. Lisää omaa pääomaa kerätään osakemerkinnällä, johon voivat osallistua niin eläkeyhtiöt kuin tavalliset suomalaiset. Jos minimisijoitus asetetaan riittävän alas, osakkuuden kynnys on alhainen. Fortum voisi jäädä vähemmistöosakkaaksi, kuten on ilmoittanut.

Huoltovarmuuden kannalta on olennaista, että omistus pysyy pääasiassa suomalaisten käsissä. Verkkosiirtoyhtiön säännöissä tulee olla pykälät, joilla osakkeiden keskittyminen yhdelle taholle estetään.

Itse en omista minkään yhtiön osakkeita, mutta näihin talkoisiin olen valmis minäkin. Lähtisin piensijoittajaksi ja vaikkapa hallituksen jäseneksi varmistamaan, että kansallinen turvallisuus ja kotimainen kilpailukyky säilyvät.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *