Korhola: Komissio paikkaa virheitä erehdyksillä – EU:n epäröinti ei saa rangaista kestävää tuotantoa

17.10.2012

Bukarest, 17.10.2012

Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa heti

Säännöt, joilla varmistamme biopolttoaineiden kestävyyden ja todelliset kasvihuonekaasusäästöt, ovat tarpeellisia, mutta niiden on oltava selkeät, ennustettavat ja johdonmukaiset, sanoo kokoomuksen europarlamenttiryhmän puheenjohtaja Korhola. ”Pahimmillaan voi käydä niin, että niitäkin rangaistaan, jotka ovat investoineet kestävään tuotantoon.”

Komissio julkaisi tänään 17. lokakuuta ehdotuksen merkittävistä muutoksista EU:n biopolttoainelainsäädäntöön. Ehdotuksessa mm. määritellään katto ruokakasveista valmistettaville biopolttoaineille ja indikatiiviset laskukertoimet maankäytöstä aiheutuville epäsuorille kasvihuonepäästöille. Samalla ruokakasveista valmistettavien biopolttoaineiden tukeminen taloudellisesti tulisi loppua vuoteen 2020 mennessä.

”Meidän ei pidä nyt hätiköiden rangaista niitä biopolttoaineiden tuottajia, jotka toimivat vastuullisesti, innovatiivisesti ja huomioivat maankäyttö- ja muut ympäristövaikutukset, ja jotka ovat investoineet puhtaampien polttoaineiden kehittämiseen”, Korhola linjaa.

”Tasapaino ruokakasveihin perustuvien biopolttoaineiden sekä muiden, kuten jätteistä, tähteistä ja levästä valmistettujen biopolttoaineiden kesken on oltava kestävää. Mutta asettaessaan 5 % katon ruokakasveista valmistetuille polttoaineille ja antaessaan samalla eri ei-ruokakasveista valmistetuille biopolttoaineille kaksin- tai nelinkertaisia laskennallisia korotuksia 10 % kokonaistavoitteen sisällä, komissio ei pelkästään tunnusta, että tavoite oli alunperinkin asetettu väärin, vaan on valmis nyt myös keinotekoisesti pienentämään koko biopolttoainemarkkinaa”.

”Tässä näkyy jälleen eurooppalaisen ilmastopolitiikan poukkoilu. Ensin hurahdetaan liikaa ja sitten vedetään hurahduksia takaisin yhtä liioitellusti”, sanoo Korhola, joka jo ensimmäisen biopolttoaineita koskevan lainsäädäntöesityksen yhteydessä moitti komissiota siitä, ettei se tuolloin asettanut riittäviä laatuvaatimuksia biopolttoaineille. ”Silloin riitti etuliitteeksi bio, ja kaikki kelpasi. Nyt kadutaan, mutta sekin menee yli.”

”Voi vain kuvitella, miten vaikeaa tämä on alan toimijoille. Kaikki, myös biopolttoaineteollisuus, tarvitsisivat selkeän toimintaympäristön, joka edistää ennustettavuutta investoinneille ja samalla kannustaa parhaita toimijoita edelleen kehittämään tuotteitaan kestävimmiksi”, Korhola toteaa.

Lisätietoja:
Eija-Riitta Korhola, gsm +358 40 5360326

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *