Korhola: Rikkidirektiivi palkitsee saastuttajaa

11.9.2012

Strasbourg, 11.9.2012

Julkaisuvapaa heti

”Rikkidirektiivi on kurja esimerkki siitä, mikä kaikki voi mennä pieleen”, lataa europarlamentaarikko, EPP-ryhmän Suomen delegaation puheenjohtaja Eija-Riitta Korhola. ”Direktiivin seurauksena on kilpailun vääristymä, jossa saastuttaja saa palkkion.”

”Ympäristöpäästöjen vähentäminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on, miten se toteutetaan. Nyt parlamentti vahvistaa IMO:n huonon päätöksen, joka sallii Välimeren laivaliikenteelle 45-kertaa löysemmät raja-arvot kuin Itämeren alueella. Erityisesti tämä iskee Suomeen, jonka viennistä 90 prosenttia on merikuljetusten varassa”, Korhola korostaa.

Itämerellä, Pohjanmerellä ja Englannin kanaalissa polttoaineen rikkipitoisuus pudotetaan nykyisestä 1,0 prosentin rajasta 0,1 prosenttiin jo vuonna 2015, kun taas Välimerellä sallitaan polttoaineille 4,5 prosentin pitoisuus vielä 2020 saakka. Korhola muistuttaakin, että laskelmien mukaan päätös merkitsee noin 600 miljoonan vuosittaista euron lisäkustannusta. Tämä vastaa noin 9000 työpaikkaa.

”Jos EU olisi sanojensa mittainen, se ilmaisisi hylkäävän kannan päätöksille, joissa luodaan systemaattista kilpailuvääristymää markkinoillemme. Rajat voivat olla vaikka kuinka tiukat, kunhan ne koskevat kaikkia. Kilpailuvääristymien luominen lainsäädäntöön on virhe, koska se merkitsee ympäristön tappiota. Saastuttaja saa silloin aina kilpailuedun.”

”Useimmat suomalaismepit halusivat joko hylkäämistä tai siirtymäaikaa tälle direktiiville, selvän signaalin IMO:lle, että alunperin siellä tehty päätös pitää korjata”, painottaa Korhola.

”Oma johtopäätökseni on, että meppejä pitää jatkossa vastuuttaa enemmän tekemisistään. Tästä direktiivistä vastasi suomalaisparlamentaarikko, jonka valta kasvoi erityisen suureksi kun päädyttiin ns. oikotiemenettelyyn (first reading agreement). Me emme ole täällä missään poliittisen ongelmajätteen loppusijoituspaikassa. Mepeillä on valtaa, ja täällä voidaan tuhota kilpailukykyämme pahan kerran − ja nyt on käymässä juuri niin”, Korhola varoittaa.

Lisätietoja:
Eija-Riitta Korhola, gsm 040-536.0326
Lehdistöneuvonantaja Pete Pakarinen, gsm +32 470 830.213

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *