Korhola EPP-kokouksessa Turussa: EU-parlamentin oikotiemenettelyt muodostavat vaarallisen demokratiavajeen

28.6.2012

Eija-Riitta Korhola
Euroopan parlamentin jäsen
Turku, 27.6.2012

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa heti

Korhola EPP-kokouksessa Turussa: EU-parlamentin oikotiemenettelyt muodostavat vaarallisen demokratiavajeen

”Vielä vähän aikaa sitten talouskasvu oli porvarien sana, jota vihervasemmistoleirissä halveksittiin ja tarjottiin tilalle nollakasvua, degrowthia ja downshiftausta. Kun taantuma näytti elämän kovemman puolen, ei kasvua enää ollut varaa halveksia siinäkään leirissä”, muistutti keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän kesäkokouksen puheenjohtaja Eija-Riitta Korhola avauspuheenvuorossaan Turussa, ja kehotti tarkkuuteen politiikassa käytettävien sanojen sisällössä.

”Nyt kasvu onkin yhtäkkiä vasemmiston iskusana. Monelta jää siinä innostuksessa huomaamatta, että käsite on täysin poikkeuksellisessa käytössä. Sosialistien puheessa kasvu on eufemismi elvytykselle ja lisääntyvälle velanotolle. Se panee miettimään, onko tämäkin jonkinlaista orwellilaista uuskieltä”, europarlamentaarikko Korhola varoitti.

”Lisääntyvä velkaantuminen eli tulevilta polvilta lainaaminen yhä suuremman julkisen talouden ja keinotekoisten työpaikkojen ylläpitämiseksi ei ole aitoa kasvua. Kasvua ja talouskuria tarvitaan molempia”, Korhola korosti.

EU:n Itämeristrategiaa käsittelevän keskustelun yhteydessä Korhola puuttui parlamentissa tapahtuvan lainsäädäntötyön ongelmakohtiin. Hänen mukaansa viime vuosina yleistynyt oikotiemenettely (first reading agreement), joka sivuuttaa normaalin ensimmäisen ja toisen lukemisen, muodostaa selkeän demokratiavajeen. “Mietinnön esittelijän johdolla tehdään sopimus neuvoston ja komission kanssa ennen kuin se tuodaan täysistuntoon, ja parlamentti voi tässä vaiheessa vain joko hylätä tai hyväksyä sopuratkaisun.”

“Julkisuus, avoimuus ja läpinäkyvyys ovat poissa. Samoin on vähentynyt mahdollisuus vaikuttaa yksityiskohtiin täysistuntovaiheessa. Näin tapahtui niin energia- ja ilmastopaketin, rikkidirektiivin kuin myös energiatehokkuuslainsäädännön käsittelyssä. Kahdessa jälkimmäisessä, kuten hyvin usein muulloinkin taloudellisilta vaikutuksiltaan tärkeimmissä mietinnöissä, vastuussa oli vihreä europarlamentaarikko. Oikotiemenettely sopii heille, koska valta kasvaa maksimiinsa ja isompien poliittisten ryhmien poliittinen lihasvoima voidaan ohittaa“, Korhola kritisoi.

“En moiti vihreitä siitä, että he hankkivat itselleen tärkeimmät mietinnöt − mutta moitin meitä siitä, että sallimme vaikutusvaltamme ylikävelyn. Pelkään, ettei tätä ole kunnolla ymmärretty, Korhola sanoo ja kehottaa EPP-ryhmäänsä itsekriittisyyteen. “Me olemme ryhmä, joka ajaa tasapainoista ympäristönäkökulmaa, jossa talous- ja työllisyysnäkökohtia ei sivuuteta. Mutta miksi se ei pääse esiin?” hän ihmettelee.

Lisätietoja:
Eija-Riitta Korhola, p. 040-536 0326

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *