Hyvää Pääsiäisjuhlaa!

8.4.2012

 

Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarna:

Kristus nousi kuolleista!

Se, joka on hurskas ja rakastaa Jumalaa, iloitkoon tästä hyvästä ja riemuisasta juhlasta. Joka on oikeamielinen palvelija, tulkoon riemuiten Herransa iloon. Joka on paastoten kilvoitellut, iloitkoon palkasta.

Joka on ensimmäisestä hetkestä työtä tehnyt, ottakoon tänään vastaan oikeudenmukaisen ansion.Joka tuli kolmannen hetken jälkeen, ilolla viettäköön juhlaa. Joka saapui kuudennen hetken jälkeen, älköön lainkaan tunteko pelkoa: kukaan ei menetä mitään. Joka tuli niin myöhään kuin yhdeksännellä hetkellä, tulkoon mukaan hänkin, lainkaan epäröimättä. Joka saapui vasta yhdennellätoista hetkellä, älköön olko huolissaan viivästymisestään, sillä valtias on jalomielinen:

hän ottaa vastaan viimeisen niin kuin ensimmäisenkin, hän suo levon yhdennentoista hetken työntekijälle kuten ensimmäisestä hetkestä työtä tehneelle. Viimeisenkin hän armahtaa ja ensimmäisestä pitää huolen: tuolle hän antaa, tälle lahjoittaa. Hän ottaa vastaan teot ja hyväksyy aikeenkin. Hän antaa arvon työlle ja aikomustakin hän kiittää.

Siis tulkaa kaikki sisälle Herranne iloon. Niin ensimmäiset kuin toiset, iloitkaa juhlasta. Rikkaat ja köyhät, riemuitkaa toinen toistenne kanssa. Kilvoittelijat ja välinpitämättömät, kunnioittakaa tätä päivää. Te, jotka paastositte, ja te, jotka ette paastonneet, riemuitkaa tänä päivänä.

Pöytä on runsas, syökää ylenpalttisuudessa. Älköön kukaan poistuko nälkäisenä, sillä juhlaruokaa on paljon. Riemuitkaa kaikki oikeamielisyyden rikkaudesta. Riemuitkaa kaikki uskon juhlapidoista.

Älköön kukaan valittako puutetta, sillä yhteinen valtakunta on ilmestynyt. Älköön kukaan itkekö rikkomuksiaan, sillä anteeksiantamus on noussut haudasta. Älköön kukaan pelätkö kuolemaa, sillä Vapahtajan kuolema on meidät vapauttanut:

kuoleman hallussa pitämä kukisti kuoleman. Tuonelaan laskeutuessaan hän hävitti tuonelan. Hän tuhosi sen, joka oli hänen lihaansa maistanut.

Ja tätä odottaessaan Jesaja huudahti ja sanoi: ”Tuonela kukistui kohdatessaan sinut alhaalla”. (Jes.14:9) Se kukistui ja niin se kohtasi loppunsa. Se kukistui ja se saatettiin häpeään. Se kukistui ja niin se kuoletettiin. Se kukistui ja niin se menetti valtansa. Se kukistui ja pantiin kahleisiin. Se otti ruumiin, mutta kohtasi Jumalan. Se otti maan tomua, mutta kohtasi taivaan. Se otti, mitä näki mutta kukistui siihen, mitä ei nähnyt.

”Kuolema, missä on sinun otasi? Tuonela, missä on sinun voittosi?

Kristus nousi kuolleista ja hävitti voimasi. Kristus nousi kuolleista ja pahuuden henget tuhoutuivat. Kristus nousi kuolleista ja elämä hallitsee. Kristus nousi kuolleista, eikä kukaan kuollut ole haudassa.

Sillä Kristus nousi kuolleista, esikoisena kuoloon nukkuneista.” (1 Kor. 15:20)

Hänelle olkoon kunnia ja valta iankaikkisesta iankaikkiseen.

Aamen.

 

Johannes Krysostomos (= ”Kultasuu”), 347 – 407, oli Konstantinopolin arkkipiispa ja yksi merkittävimmistä kristityistä piispoista 4. ja 5. vuosisadan Syyriassa ja Konstantinopolissa.

Share Button

3 kommenttia artikkeliin “Hyvää Pääsiäisjuhlaa!

  1. Kiitos näistä sanoista. Olet harvoja poliitikkoja, joka vielä uskaltaa tunnustaa kristinuskoa näinä aikoina.

    1. Maailma niin omituinen paikka nykyään. Ihmiset aivan liian välinpitämättömiä kaikessa mikä liittyy jumalaan. Jos minä saisin päättää, niin kouluihin pitäisi tulla pakolliseksi oppiaineeksi jo alaluokille filosofia. Sillä filosofit, jos jotkut, ovat miettineet kaikkeutta ja sen olemusta hyvin terveellä tavalla. Ihmiset ovat ehkä hieman kyllästyneitä kaikenlaiseen tekopyhään ”hallelujaa meininkiin ”, jota monet kirkkoihmiset paasaavat. Mutta uskon, että ihmiset kaipaavat kuitenkin jotain ”pyhää” elämäänsä, kunhan siinä ei ole liikaa paatosta. Filosofia voi sen ihmisille antaa, koska filosofiassa jumaluutta pohditaan niin monesta näkökulmasta. Kiitos kirjoituksestasi. Yhdyn aikasempaan kommentoijaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *