Korhola tyytyväinen radiotaajuuspolitiikka-ohjelman kunnianhimoisiin saavutuksiin

15.2.2012

Eija-Riitta Korhola on vastannut Sisämarkkinavaliokunnan osalta parlamentin täysistunnon tänään äänestämästä Radiotaajuuspolitiikka-ohjelmasta. Hän on tyytyväinen kunnianhimoiseen ja eteenpäin katsovaan lopputulokseen.

EU:n Digitaalistrategian tavoitteet nopeista ja syrjäseudutkin kattavista yhteyksistä, sekä halpenevat älypuhelimet ja niiden kasvava käyttö, tarvitsevat toteutuakseen ja toimiakseen lisää taajuuksia.

”Radiotaajuudet ovat rajallinen ja kovin kysytty luonnonvara, jota tarvitaan liikenne-, energia- ja lukuisilla muilla sektoreilla ja yhä kasvissa määrin nimenomaan digitaaliseen teknologiaan ja nopeisiin laajakaistayhteyksiin. Analogisen TV:n siirtyminen digitaaliseen TV-muottiin vapautti 800MHz taajuuskaistan. Osassa EU-maita tämä on jo vapautettu, osassa vielä vaiheessa. Suomen haaste oli vielä viime vuonna Venäjän ilmavoimat, jotka käyttivät kyseistä taajuutta ja varasivat siitä pitkän katvealueen, joka ylsi reippaasti Itä-Suomeen. Nyt kaistan neuvottelut on kuitenkin saatu meilläkin päätökseen”, Korhola selventää.

Tänään äänestetty politiikka-ohjelma painottaa, että kaikissa EU-maissa kyseinen taajuuskaista on annettava mobiilipalveluiden käyttöön tammikuusta 2013 alkaen. ”Kyseinen aikaraja on suuri saavutus, sillä tietyt maat halusivat viivyttää prosessia usealla vuodella.”

Sen lisäksi 1200MHz taajuusalue tulisi vapauttaa langattomalle dataliikenteelle vuoteen 2015 mennessä, kuten myös 1.5GHz ja 2.3GHz. ”Kyseessä on siis suhteellisen kunnianhimoinen saavutus, joka mahdollistaa televiestintämarkkinoiden tarjoamien uusien palveluiden ja innovaatioiden nopean kehittymisen ja kasvun EU:ssa”, Korhola sanoo ja huomauttaa, että ”vaikka taajuuksien käyttö harmonisoidaan, luvat toki jaetaan yksittäisille toimijoille edelleenkin kansallisesti.

”Paketti pyrkii harmonisoimaan muitakin taajuuksia kuin mobiililiikenteelle varatut; esim. sisämarkkinavaliokunnassa ajamani taajuusalue langattomille mikrofoneille pyritään yhtenäistämää EU:ssa ja helpottamaan näin kiertäviä artisteja, jotka voivat tulevaisuudessa käyttää samoja mikrofoneja eri maissa ja eri paikkakunnilla.”

Tänään äänestetty Radiotaajuuspoliittinen ohjelma ja parhaillaan työn alla oleva verkkovierailuja EU-alueella sääntelevä asetus (eli ns. Roaming-asetus) ovat tämän parlamenttikauden suurimmat telealaa koskevat mietinnöt. Korhola vastaa Roaming -asetuksesta niin ikään sisämarkkinavaliokunnan puolella. Hän päättää sen valmistuttua kautensa valiokunnan varapuheenjohtajana ja siirtyy ympäristövaliokuntaan maaliskuun alussa.

 

*****

 

Lisätietoja:

 

Eija-Riitta Korhola

040-5360326

 

Outi Teiskonlahti

+32-475905687

 

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *