Riittävä, luotettava ja toimiva energiainfrastruktuuri

5.7.2011

Riittävä, luotettava ja toimiva energiainfrastruktuuri on välttämätön edellytys koko EU:n talousstrategian toteuttamiselle. Siksi on hyvä, että parlamentti ilmaisi selkeästi kantansa tänään ja antoi tukensa ja parannusehdotuksensa niin komissiolle kuin jäsenvaltioiden tietoon.

Ilmastonmuutokseen vastaaminen, energian toimitusvarmuuden ja energiariippumattomuuden vahvistaminen sekä energian kokonaiskulutuksen vähentäminen ovat keskeisiä tekijöitä EU:n tulevissa energiastrategioissa, ja tämä vaatii tehokasta varautumista jo nyt. Siksi oli helppo äänestää mietinnön puolesta, vaikkakin kauniista sanoista on vielä matkaa asioiden toteuttamiseen.

Tällä hetkellä tilanne ei nimittäin ole valitettavasti kovinkaan hyvä: EU maksaa kovan hinnan vanhentuneesta ja huonosti yhteen liitetystä energiainfrastruktuurista – monin eri tavoin. Taannoiset kaasun toimitushäiriöt muistuttivat meitä tästä, esimerkkinä virtaussuunnan kääntämismahdollisuuden puuttuminen. Pidemmällä aikavälillä myös EU:n hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoite luo tarvetta kehitykselle, sillä sähkön käyttö tulee lisääntymään radikaalisti ja paineet laajamittaiseen varastointiin ja siirtämiseen kasvavat. Samoin uusiutuvien energialähteiden kehittäminen vaatii väkeviä investointeja älykkäisiin, tehokkaisiin ja kilpakykyisiin energiaverkkoihin, jotta vältymme toimituskatkoksilta ja turhilta hävikeiltä.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *