Kongon demokraattinen tasavalta: joukkoraiskaukset Etelä-Kivun maakunnassa

7.7.2011

Arvoisa puhemies, sota ja levottomuudet Kongon demokraattisessa tasavallassa ovat tuoneet mukanaan laajalle levinneen seksuaalisen väkivallan. Pahin tilanne on idässä Pohjois- ja Etelä-Kivun alueella, missä taistellaan myös arvokkaista luonnonvaroista. YK ja kansainväliset rauhanturvaajat ovat selvästi epäonnistuneet siellä naisten ja lasten suojelemisessa.

Raiskaus on julmasti turmeleva sodankäynnin väline. Henkisen ja fyysisen väkivallan lisäksi sen avulla levitetään tauteja, ja useissa tapauksissa raiskausten uhrit joutuvat lopulta yhteisönsä hylkäämiksi. Traagista on, jos mahdollisuutta aborttiin ei ole.
Aikaa on kulunut liikaa suhteessa siihen, miten vähän asian eteen on tehty. EU:n ja YK:n on ryhdistäydyttävä ja otettava konkreettisia askeleita Kivun maakunnassa tapahtuneiden joukkoraiskausten selvittämiseksi ja pysäyttämiseksi. Kongon demokraattiseen tasavaltaan menevässä EU-rahoituksessa tulisi priorisoida raiskausuhrien lääketieteellinen ja juridinen apu ja huomioida kansainvälinen aidsin vastainen taistelu. Myös muut ihmisoikeusloukkaukset ja korruption kitkeminen on nostettava agendallamme korkeammalle.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *