Nepalissa maanpaossa olevan Tiibetin hallituksen vaalikielto

7.4.2011

Tiibetin dalai-lama on tehnyt päätöksen vetäytyä poliittisesta roolistaan ja jatkaa kansansa hengellisenä johtajana. Hän onkin yksi tunnetuimpia arvojohtajia, jonka hyvyyttä, ymmärrystä ja pasifismia korostavista ajatuksista ihmiset ympäri maailman ovat saaneet voimaa ja lohtua.

Hengellinen rooli jää, mutta poliittiset tehtävät siirtyvät nyt Tiibetin pakolaishallituksen pääministerille. Eivät kuitenkaan ongelmitta. Kiinan hallituksen kasvavan painostuksen vuoksi Nepalissa asuvat arviolta 20 000 tiibetiläistä eivät saaneet lupaa äänestää. Nepalin hallitus on ilmoittanut että tiibetiläisten mielenosoitukset ovat sen ”yhden Kiinan” politiikan vastaisia, ja vahvistanut, että se ei aio sallia ”Pekingin vastaista toimintaa” maaperällään, ja on siksi asettanut tiibetiläisryhmiä koskevan äänestyskiellon.

Tämä ei yllätä, sillä Nepalin viranomaiset ovat syyllistyneet toistuvasti maanpaossa olevien tiibetiläisten ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien loukkauksiin. Näin siitä huolimatta, että Nepal on allekirjoittanut kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevat YK:n kansainväliset ihmisoikeussopimukset.

Euroopan ulkosuhdehallinnon tulisi Katmandun edustustosta käsin seurata tarkasti Nepalin poliittista tilannetta ja erityisesti tiibetiläisten pakolaisten kohtelua ja heidän oikeuksiensa kunnioittamista. Demokratian periaatteiden noudattaminen on tärkeää, jotta tiibetiläinen identiteetti säilyy ja vahvistuu niin Tiibetin sisä- kuin ulkopuolellakin.

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *