Murhattu vähemmistöministeri Bhatti, Valko-Venäjän tilanne ja Kiinan Kashgarin alue kiireellisissä ihmisoikeuspäätöslauselmissa

7.3.2011

Maaliskuun täysistuntoviikon kiireellisten ihmisoikeus asioiden joukkoon on nostettu Pakistanin vähemmistöministerin viime viikkoinen murha, opposition ihmisoikeuksien polkeminen ja vaino Valko-Venäjällä sekä Kiinan Kashgarin alueen tilanne.

Shahbaz Bhattin murha

Eija-Riitta Korhola on seurannut Pakistanin tilannetta tarkkaan jo vuosia ja laatii ystävänsä ja Pakistanin vähemmistöministerin Shahbaz Bhattiin murhaa koskevan päätöslauselman, josta parlamentti äänestää torstaina 10.3. Vähemmistöministeri Bhatti murhattiin keskiviikkona 2.3 matkalla töihin, kun kolme aseistettua miestä pysäyttivät hänen autonsa ja aloittivat tulituksen. Tekijäksi ilmoittautui paikallisen Taleban-järjestön haara, joka jätti viestin murhapaikalle syyttäen Bhattia jumalanpilkasta.

Bhatti on tehnyt vuosia töitä Pakistanin uskonnollisten vähemmistöjen hyväksi ja ajanut muutosta jumalanpilkkalakiin, jota ääriliikkeet käyttävät räikeästi välineenään ajaessaan omaa agendaansa. Kyseinen laki langettaa elinkautisen tai kuolemantuomion jumalan tai profeetta Mohammedin pilkkaamisesta. Bhatti oli saanut jo lukuisia tappouhkauksia ja 10 fatwaa, myös palkkio hänen murhastaan oli yleisessä tiedossa.

Valko-Venäjä

Valko-Venäjää koskeva päätöslauselma koskee joulukuisia presidentin vaaleja, joiden jälkeen joukko mielenosoittajia, mukana opposition ehdokkaita kerääntyi vastustamaan Lukashenkon väitettyä voittoa. Myöhemmin 7 opposition presidenttiehdokasta, sekä muita siviilejä, kuten toimittajia vangittiin viikoiksi syytettynä massamielenosoitusten yllyttämisestä ja järjestämisestä.

Edelleen vankina olevien ei ole annettu pitää yhteyttä asianajajiinsa tai perheisiinsä ja KGB:tä syytetään vankien huonosta kohtelusta ja jopa kiduttamisesta. Monet EU-maat ovat asettaneet viisumirajoitteita Lukashenkon hallitukselle. Parlamentin päätöslauselma nostaa erityisesti esiin opposition presidenttiehdokkaan Ales Michalevicin sekä toimittaja Natalia Radinin.

Kiinan Kashgarin alue

Kashgar on turkinsukuisen, islaminuskoisen vähemmistöryhmän uiguurien asuttama itsehallinnollinen alue Kiinan länsirajalla Xinjiangin muinaisella Silkkitiellä, missä vanhanaikaiset elämäntavat ja traditiot ovat edelleen vahvasti voimissaan. Kyseessä on myös suosittu turistikohde paikan autenttisuuden vuoksi. Koska kyseessä on tärkeä väylä Keski-Aasiaan, Kiina on kiinnostunut alueen taloudellisesta potentiaalista ja suunnittelee sinne menestynyttä "Special Economic Zonea". Myös naapurimailla on taloudellista kiinnostusta. Alueella on esiintynyt väkivaltaisia yhteenottoja Han-Kiinalaisten ja uiguurien välillä, ja Lähi-idän tapahtumien myötä Kiina pelkää että vallankumoukselliset ajatukset ottavat myös Kiinassa tuulta, minkä johdosta vartiointia on entisestään kiristetty ja ulkomaisia toimittajia seurattu.

Kiina näkee uiguurit mahdollisena uhkana hallitukselle ja heidän yhteiskuntansa hajottaminen on tehokas kontrollointi keino. Tästä johtuen Kashgarin vanhaa kaupunkia tuhotaan vääjäämättömästi ja holtittomasti uusien rakennuskompleksien tieltä ja uiguuriasukkaita sijoitetaan uusiin koteihin. Kyseenalaisena perusteena on annettu maanjäristysturvallisuus, mutta asia tulisi hoitaa yhteistyössä uiguurien kanssa. Uiguureja ei ole kuultu asiasta ja heidän kulttuuriperintönsä ja elämäntyylinsä on vääjäämättömästi tuhoutumassa.

Päätöslauselmista äänestetään torstaina 10.3.2011

Share Button

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *